Confruntat cu un val de reacții negative după Ordonanța pe energie, act adoptat fără transparență, care introduce taxa pe solidaritate și dă peste cap bugetele de investiții din mai multe industrii, premierul Nicolae Ciucă continuă întâlnirile cu investitorii străini cărora le spune că Guvernul și-ar fi respectat promisiunile de a nu crește taxele și de a asigura predictibilitate.

Taxa de solidaritateFoto: Yurii Kibalnik / Dreamstime.com
  • „Ne-am angajat să nu venim cu taxe noi și să nu le creștem pe cele existente și ne-am ținut de promisiune, deși nu a fost un lucru ușor și la îndemână. Am promis stabilitate și predictibilitate pentru investitori și ne-am ținut de cuvânt.
  • Ne-am asumat să fim Guvernul care susține investițiile și am alocat cea mai mare sumă pentru investiții din ultimii 32 de ani, peste 90 miliarde de lei alocate în bugetul de stat.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, la un eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Premierul a punctat și dinamica investițiilor străine directe, în creștere cu peste 21% în primele șase luni din acest an, pentru care a mulțumit investitorilor străini.

„Totodată, numărul firmelor cu capital străin nou înființate în Romînia a crescut în primele șase luni din acest an cu 35% comparativ cu perioada similară din anul 2021. Acestea sunt lucruri concrete, fapte și nu pot decât să mă bucur că ne-am făcut bine treaba, că investitorii au încredere în România și vin să investească în țara noastră.”, a declarat Ciucă.

Ciucă: Vom lansa o nouă agenție pentru investițiile străine care va funcționa la Guvern

Printre altele, premierul a vorbit și de noile provocări apărute, în special cele din energie, și a anunțat înființarea unei noi agenții pentru investiții străine.

  • „Tranziția energetică și transformarea digitală se află și pe agenda Guvernului și încurajăm dezvoltarea unui dialog constructiv cu mediul de afaceri și academic din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România până în anul 2040.
  • Pentru a atinge aceste obiective vom lansa o agenție operațională și eficientă dedicată investițiilor străine care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România. Această agenție va funcționa la Guvern în subordinea nemijlocită a primului ministru și urmează ca în perioada imediat următoare să intre la aprobare pe masa Guvernului și ulterior să fie operaționalizată.”, a mai spus premierul.

Dialog al surzilor la Palatul Victoria: Investitorii francezi au transmis 5 îngrijorări, printre care creșterea taxelor. Ciucă a reținut doar lucrurile pozitive

Amintim că luni, 5 septembrie, la Palatul Victoria, investitorii francezi, membri ai Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România, au transmis mai multe mesaje către premierul Ciucă.

În numele investitorilor francezi, Francois Coste, președintele Camerei franceze de comerț și CEO al Groupama Asigurări, a evidențiat trei aspecte pozitive din evoluția socio-economică din țara noastră, respectiv: creșterea economică ridicată în primul semestru, cu 5,1%, o surpriză foarte plăcută, stabilitatea valutară leu-euro și evoluțiile pozitive în combaterea pandemiei COVID-19.

Pe de altă parte, oficialul francez a menționat și îngrijorările:

„Totuși traversăm o perioadă ambiguă pentru că există îngrijorări semnificative din partea companiilor și voi menționa 5:

  • războiul de la granița României care durează
  • o criza energetică fără precedent cu incertitudini în privința furnizării și preturi ridicate
  • inflație ridicată cu o rată anuală de 15% peste media europeană care erodează marja companiilor și capacitatea lor de a investi și amenință puterea de cumpărare a angajaților și destabilizează piața muncii care rămâne din păcate foarte tensionată. În sfârșit 2 perspective care ne îngrijorează:
  • o recesiune în Vest de care economia României depinde și
  • o creștere a taxelor pentru a reduce deficitul public.”, a declarat Francois Coste.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a reținut în discursul său către investitorii străini francezi doar aspectele pozitive, la care a adăugat „stabilitatea politică” și a susținut că măsurile au fost luate prin transparență și fără a adăuga taxe noi.

Sursa foto: Dreamstime.com