Timp de ani de zile fanii ether nici măcar nu puteau visa că criptomoneda lor favorită ar putea să concureze cu bitcoin. Însă acum aceasta este o ambiție mult mai realistă, scrie Reuters.

Este bitcoin prima religie noua a secolului XXI?Foto: Ionel Vinatoru / Dreamstime

A doua cea mai mare criptomonedă din lume a acaparat din cota de piață a bitcoin în așteptarea unui update foarte așteptat care ar putea scădea dramatic consumul de energie al blockhain-ului Ethereum folosit de ether.

Dominanța bitcoin exprimată în cota sa de piață a scăzut la 39,1% comparativ cu maximul de 47,5% înregistrat la mijlocul lunii iunie, potrivit datelor celor de la CoinMarketCap.

Ether în schimb a ajuns la o cotă de piață de 20,5%, în creștere față de procentul anterior de 16%.

Cele două criptomonede ar putea părea încă la o distanță semnificativă una de cealaltă însă ether a venit din urmă puternic de anul trecut: în ianuarie 2021 avea o cotă de doar 10% în timp ce bitcoin exercita o dominație absolută a pieței, cu o cotă de 72%.

În ceea ce privește prețul, un ether valorează acum 0,082 bitcoini, aproape de maximul istoric înregistrat în luna decembrie a anului trecut și minimul de 0,049 din luna iunie.

Ethereum, viitorul crypto?

„În esență oamenii văd acum Ethereum ca un activ sigur fiindcă au văzut succesul rețelei, ei cred că ea nu o să dispară nicăieri”, afirmă Joseph Edwards, șeful departamentului de strategii financiare la compania Solris Finance.

„Există o permanență în ceea ce privește modul în care Ethereum este privit în ecosistemul crypto”, subliniază analistul.

Marea actualizare, numită de entuziaștii din domeniu „The Merge”, este așteptată să aibă loc joi, după mai multe amânări. Ea ar putea duce la o adoptare mai răspândită a tehnologiei blockchain și o creștere semnificativă a prețului ether însă nimic nu este sigur în lumea capricioasă a criptomonedelor.

Blockchain-ul Ethereum formează coloana vertebrală a așa-numitei viziuni „Web3” despre un viitor al internetului în care domeniul crypto va ocupa un rol central în folosirea unor aplicații de finanțe descentralizate și tokenuri nefungibile (NFT).

Bitcoin rămâne cea mai valoroasă criptomonedă

Atât bitcoin cât și ether și-au pierdut aproape jumătate din valoare anul acesta pe fondul creșterii dobânzilor de referință de către băncile centrale pentru a reduce creșterea galopantă a inflației.

În pofida volatilității lor extreme, mulți investitori s-au îndreptat în timpul pandemiei de COVID-19 spre criptomonede ca modalitate de a-și proteja economiile de inflație.

Cu toate acestea, prețul ether a crescut cu peste 65% de la sfârșitul lunii iunie în așteptarea „The Merge”, în timp ce cel al bitcoin a stagnat în același interval de timp.

În ceea ce privește valoarea totală de piață, cea a bitcoin este de 427 de miliarde de dolari, mai mult decât dublu decât cea a ether (210 miliarde) iar unii investitori consideră în continuare criptomoneda creată de miticul Satoshi Nakamoto drept etalonul-aur pe piața crypto.