Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care uniformizează acordarea sporurilor pentru tot sectorul de administrație care lucrează cu fonduri europene, incluzând și bugetarii care se ocupă de PNRR. „Nu este vorba de sporuri în plus, ci de o uniformizare”, a spus Ciucă.

Cresteri salarialeFoto: Andrey Popov / Dreamstime.com

Angajații bugetari din instituţiile şi autorităţile publice implicați în implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care sunt implicați, asemenea bugetarilor care participă în echipele de proiecte finanţate din fonduri UE nerambursabile.

Această majorare salarială pentru bugetarii care implementează proiecte cu fonduri UE se afla deja în lege, diferența fiind că acum au fost introduși și cei care se ocupă de implementarea PNRR, după cum a scris anterior HotNews.ro.

Nu beneficiază de majorări salariale demnitarii, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar

Guvernul a anunțat vineri că actul adoptat armonizează cadrul legal privind drepturile salariale de care beneficiază personalul din instituţiile şi autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile și/sau în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, precum și pentru personalul implicat în implementarea PNRR.

Această armonizare legislativă se stabilește având în vedere activitatea ce urmează să fie desfășurată de angajații implicați în implementarea reformelor din PNRR.

Această activitate presupune responsabilități și competențe cel puțin similare celor necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, iar activitățile specifice atribuțiilor de coordonator de reformă sau investiții sunt de o complexitate deosebită.

Măsura este adoptată și în contextul în care un număr din ce în ce mai redus de personal trebuie să gestioneze atât programele operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027, cât și PNRR.

De asemenea, pentru recrutarea și menținerea unui personal înalt calificat, care să asigure implementarea reformelor și investițiilor în termenele asumate, este necesar ca remunerarea să se facă în aceleași condiții pentru toate instituțiile cu atribuții și specificități similare în gestionarea PNRR.

Nu beneficiază de majorări salariale demnitarii, cu excepţia funcţiilor de preşedinte și vicepreşedinte al consiliului judeţean şi primar și viceprimar.

Majorările salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Sursa foto: Dreamstime.com