Ministrul britanic al Finanțelor Jeremy Hunt a anunțat că va prezenta săptămâna aceasta un plan de creșteri de impozite și reducere a cheltuielilor pentru a demonstra că Marea Britanie își poate ține sub control finanțele publice și restaura credibilitatea economică, relatează Reuters.

Rishi Sunak si Jeremy HuntFoto: Simon Walker / Avalon / Profimedia Images

Hunt a mai spus că gospodăriile cu venituri reduse ar trebui scutite de majoritatea repercusiunilor tăierilor ce urmează să fie efectuate în administrația publică.

În comentarii făcute duminică înainte de prezentarea oficială a planului de buget care va avea loc joia aceasta, Hunt a subliniat că nu vrea să agraveze recesiunea ce bate la ușă, dar că trebuie să demonstreze că poate micșora deficitul bugetar care a explodat după pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Nu vrei să faci lucruri care fac recesiunea în care s-ar putea să te afli mai gravă. Dar pe de altă parte, dacă nu faci nimic, dacă nu arăți că vei duce în jos datoria (...) dobânzile vor crește și te alegi cu o recesiune mai gravă”, a declarat el într-un interviu acordat duminică televiziunii Sky News.

„Mă tem că toți veți fi nevoiți să plătiți taxe puțin mai mari. Vom cere tuturor sacrificii dar trebuie să îți dai seama că poți cere până la o anumită limită de la persoanele care sunt pe cele mai mici venituri”, a mai spus el.

Planul pentru redresarea finanțelor britanice

Jurnaliștii de la The Times au scris anterior că Hunt și noul premier Rishi Sunak intenționează să abordeze gaura de 55 de miliarde de lire sterline din bugetul Marii Britanii printr-un plan pe doi ani care va viza impozitul pe venit, asigurările obligatorii, taxele pe moștenire și contribuțiile la fondurile de pensii.

Sunak, la rândul său ministru al Finanțelor în cabinetul fostului premier Boris Johnson, și Hunt ar intenționa de asemenea să înjumătățească pragul de la care nu sunt impozitate câștigurile din capital și să reducă de la 150.000 de lire sterline la 125.000 de lire pragul de la care se aplică cea mai ridicată rată a impozitului pe venit.

Planul elaborat de cei doi marchează o întoarcere cu 180 de grade față de pachetul anunțat de fostul premier Liz Truss pe 23 septembrie care prevedea cele mai mari scutiri de taxe din ultima jumătate de secol în Marea Britanie.

Însă coroborat cu o creștere a cheltuielilor pentru a susține gospodăriile și mediul de afaceri în contextul creșterii vertiginoase a prețurilor la energie, planul elaborat de Kwasi Kwarteng, ministrul Finanțelor ales de Truss, a șocat piețele financiare din cauza unei noi creșteri importante a deficitului Marii Britanii.

Truss l-a dat afară pe Kwarteng pe 14 octombrie într-o tentativă de a-și salva propriul post însă în cele din urmă a demisionat la rândul ei doar 6 zile mai târziu în contextul unei revolte generale a legiuitorilor conservatori.

Opoziția critică deja „austeritatea” plănuită de conservatori

Însă numeroși aleși din Partidul Conservator se opun creșterii taxelor și impozitelor, situație care ar putea cauza noi tensiuni în cadrul acestuia.

Întrebat duminică despre tăierile de cheltuieli planificate, Jeremy Hunt a declarat că o economie puternică are nevoie de servicii publice bune și că tăierile vor fi făcute într-un mod echilibrat.

Rachel Reeves, ministrul din umbră al Laburiștilor, a criticat deja planul, afirmând că austeritatea nu este abordarea potrivită.

„Militez pentru două lucruri: atât alegeri mai corecte în ceea ce privește taxele, dar de asemenea crucial, un plan pentru creștere”, a afirmat aceasta pentru Sky News.

Sâmbătă, surse citate de mai multe ziare britanice afirmau că Hunt analizează de asemenea o creștere importantă a impozitului datorat de companiile petroliere și de gaze naturale și introducerea acestuia și pentru producătorii de electricitate.