Jeff Bezos, fondatorul gigantului de comerț electronic Amazon, i-a luat prin surprindere pe analiști după ce le-a recomandat americanilor să nu cumpere produse scumpe anul acesta de Black Friday și în perioada sărbătorilor de iarnă, relatează MarketWatch.

Jeff Bezos, fondatorul AmazonFoto: Annegret Hilse-Sven Simon / AFP / Profimedia Images

„Dacă ești un individ care se gândește să cumpere un TV cu ecran mare, poate ar trebui să o iei mai încet, păstrează acei bani, vezi ce se întâmplă. Același lucru în ceea ce privește un frigider, o mașină nouă sau alte lucruri”, a afirmat el într-un interviu acordat CNN zilele trecute.

Comentariile sale au trecut în mare parte neobservate deoarece în cadrul aceluiași interviu acordat televiziunii americane el a făcut un anunț mai răsunător: că își va dona încă din timpul vieții cea mai mare parte a averii sale evaluate la 124 de miliarde de dolari.

Însă comentariile sale au primit ceva mai multă atenție vinerea aceasta, cu o săptămână înainte de Black Friday în Statele Unite (n.r. în SUA Black Friday are loc de regulă într-o singură zi, vinerea, spre deosebire de România și alte state unde s-a împământenit tradiția ca evenimentul să dureze mai multe zile sau chiar săptămâni).

Așadar, de ce le-a recomandat Bezos consumatorilor și afacerilor mici să nu se înghesuie să cumpere produse cu valoare mare? El a oferit un motiv mare și lat.

„Dacă nu suntem într-o recesiune chiar acum, vom fi probabil în una foarte curând”, a afirmat el în cadrul aceluiași interviu, reiterând un avertisment pe care l-a lansat pe Twitter luna trecută.

Bezos și Elon Musk, îngrijorați de economia americană

Bezos, care în prezent ocupă funcția de președinte executiv al Amazon după ce și-a dat demisia din cea de CEO anul trecut, nu este însă singurul miliardar sau analist american care a avertizat în ultimul timp că economia Statelor Unite nu este în cea mai bună formă.

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a transmis conducerii Tesla într-un email trimis la începutul lunii iunie că are o senzație „super proastă” cu privire la economia americană, cerând ca producătorul de mașini electrice să înghețe toate angajările la nivel mondial.

La fel ca Musk, Jeff Bezos a criticat politicile economice ale administrației democrate a președintelui Joe Biden în contextul inflației istorice din Statele Unite. Însă spre deosebire de miliardarul sud-african, care i-a îndemnat pe americani să voteze pentru republicani la alegerile midterm de săptămâna trecută, Bezos rămâne în mare parte apolitic.

Unii investitori văd deja SUA în criză economică de Black Friday

Michael Burry, investitorul legendar de pe Wall Street imortalizat de filmul The Big Short, nota la rândul său în luna septembrie că criza pe care a prezis-o pentru economia americană a început deja.

Pe 6 iunie Burry a tras un semnal de alarmă privind starea economiei americane, avertizând că aceasta este susținută de faptul că oamenii apelează la economii pentru a se menține pe linia de plutire în contextul inflației galopante și că banii puși deoparte de gospodării sunt cheltuiți rapid.

„Urmărind economiile totale raportate la PIB în SUA. Linia roșie este un minim istoric de 1,5%, stabilit în iulie 2005. La rata de cheltuire a economiilor din ultimele 12 luni, acest nivel ar putea fi atins între lunile septembrie și decembrie a acestui an” a notat acesta pe Twitter.

„Împrumutăm timp”, a subliniat el vara aceasta.