​Introducerea în plată a unor dosare noi de pensionare în număr mai mare decât cel estimat a generat cheltuieli cu pensiile mai mari decât cele estimate, astfel că bugetul Ministerului Muncii are nevoie să fie suplimentat pentru achitarea pensiilor pe luna decembrie, se arată într-un proiect de Hotărâre aflat miercuri pe agenda Guvernului.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • UPDATE (miercuri, 14 decembrie) Guvernul a adoptat acest act.

De ce scoate Guvernul 196 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru plata pensiilor pe decembrie

În nota de fundamentare la actul normativ se menționează că „prin Legea nr.318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat (..) a fost aprobată suma de 96.214.823 mii lei pentru plata pensiilor, din care până în prezent au fost efectuate plăți în sumă de 89.830.484 mii lei.

Guvernul subliniază că plățile estimate a se efectua în luna decembrie pentru achitarea pensiilor sunt de 6.580.339 mii lei și că în aceste condiții, se impune suplimentarea prevederilor bugetare pe anul 2022 cu suma de 196.000 mii lei.

Motivul?

  • „Înregistrarea unor cheltuieli mai mari decât cele estimate este determinată de faptul că au fost introduse în plată dosare noi de pensionare în număr mai mare față de cel estimat.
  • Pentru asigurarea plății integrale a pensiilor pentru luna decembrie a.c. este necesară suplimentarea fondurilor în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale care să permită majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor sociale de stat.
  • Bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la capitolul 56.01 "Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administrației", titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice”, articolul 51.01 „Transferuri curente”, alineatul 51.01.07 „ Transferuri din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat”, este de 11.742.170 mii lei.
  • Din acesta, până în prezent au fost utilizate credite bugetare în sumă de 11.531.463 mii lei, diferența de 210.707 mii lei fiind insuficientă pentru asigurarea integrală a sumelor necesare în luna decembrie a.c, ceea ce impune suplimentarea bugetului aprobat cu suma de 196.000 mii lei.”, se arată în nota de fundamentare.

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE