Banca Centrală Europeană ar urma să majoreze ratele dobânzilor în zona euro cu 50 de puncte de bază atât în februarie, cât şi în martie, şi va continua procesul în următoarele luni, a afirmat Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat duminică postului olandez de televiziune WNL, conform Reuters.

Sediul BCEFoto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „Ne aşteptăm la majorarea dobânzilor cu 0,5% în februarie şi în martie şi ne aşteptăm la mai multe majorări în mai şi în iunie”, a declarat Knot.

Într-un alt interviu acordat duminică publicaţiei italiene La Stampa, Knot a explicat că „este prea devreme să spună” dacă Banca Centrală Europeană ar putea încetini ritmul majorării dobânzilor până în vară.

  • „La un anumit moment, desigur, riscurile privind perspectivele inflaţioniste vor deveni mai echilibrate.
  • De asemenea, va exista o perioadă în care, de exemplu, am putea reduce dobânzile cu până la 50 puncte de bază, dar încă suntem departe de o asemenea evoluţie”, a declarat oficialul BCE, conform Agerpres.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă cu 250 de puncte de bază la ultimele sale patru reuniuni de politică monetară, o scumpire fără precedent a costului creditului într-o perioadă atât de scurtă, şi intenţionează să menţină aceeaşi direcţie în lunile următoare pentru a provoca o scădere durabilă a inflaţiei.

Cele mai recente date statistice arată că inflaţia anuală în zona euro a încetinit în decembrie până la 9,2%, graţie în mare parte unor costuri mai mici la energie. Cu toate acestea, inflaţia de bază, care nu ţine cont de volatilitatea preţurilor la alimente şi energie, a continuat să crească până la 5,2%, ceea ce a calmat speranţele că recenta explozie a preţurilor a trecut.

În luna iulie 2022, Consiliul guvernatorilor BCE a majorat ratele dobânzilor pentru prima oară în ultimii 11 ani. Majorarea din septembrie a fost cea mai semnificativă din istoria BCE.