​Banii din conturile bancare vor fi automat convertiți din leva în euro în ziua introducerii monedei unice europene, arată guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, într-un document publicat în Buletinul Asociaţiei Băncilor Comerciale, conform Novinite.

Bancnote de 500 de euroFoto: snapshot/Future Image/C Hardt / Shutterstock Editorial / Profimedia

Toate fondurile în leva din conturile curente, de economii, depozite şi alte conturi din bănci, precum şi de la alţi furnizori de servicii de plăţi vor fi convertite gratuit în euro, susţine oficialul bulgar.

Cu două săptămâni înainte de aderarea la euro, BNB va începe în avans aprovizionarea băncilor cu bancnote şi monede euro cu faţa naţională a Bulgariei, a afirmat Dimitar Radev. În aceeaşi perioadă, băncile vor începe gratuit aprovizionarea traderilor şi a oficiilor poştale din Bulgaria cu bancnote şi monede euro.

După introducerea euro, în primele şase luni, băncile şi oficiile poştale din Bulgaria vor asigura schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro. După expirarea perioadei de şase luni - un an de la introducerea euro, băncile vor fi obligate să continue schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro, dar vor fi aplicate comisioane.

La un an de la introducerea euro, schimbarea bancnotelor şi monedelor din leva în euro şi posibilitatea aplicării de comisioane pentru aceste servicii va rămâne la latitudinea băncilor. BNB va continua schimbarea gratuită a bancnotelor şi monedelor din leva în euro pe termen nelimitat.

De asemenea, Dimitar Radev a atras atenţia că situaţia politică este principalul risc la adresa adoptării euro la data ţintă - 1 ianuarie 2024.

Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.

Mulţi bulgari se tem însă că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor.

Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că „nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro”.

Agenţiile de rating Standard & Poor's şi Fitch, care acordă Bulgariei un calificativ de tip investment grade (-recomandat pentru investiţii-n.r.) "BBB", au apreciat că aderarea la euro ar fi un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei.