​Inflaţia din Statele Unite a fost peste aşteptările analiştilor în luna ianuarie, de 0,5% faţă de luna precedentă, americanii fiind afectaţi de creşterea preţurilor pentru locuinţe, benzină şi combustibili, a raportat marţi Departamentul Muncii, citat de CNBC și News.ro.

Inflatie SUAFoto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Indicele preţurilor de consum, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii comune, a crescut cu 0,5% în ianuarie, ceea ce a dus la o creştere anuală de 6,4%.

Economiştii chestionaţi de Dow Jones au anticipat creşteri respective ale preţurilor de 0,4% lunar şi 6,2% anual.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, IPC de bază a crescut cu 0,4% lunar şi 5,6% comparativ cu un an în urmă, faţă de estimările de 0,3%, respectiv 5,5%.

Creşterea costurilor pentru locuinţe a reprezentat aproximativ jumătate din creşterea lunară, a spus Biroul de Statistică a Muncii în raportul său.

În timp ce creşterile de preţuri s-au diminuat în ultimele luni, datele din ianuarie arată că inflaţia este încă o forţă într-o economie americană în pericol de alunecare în recesiune în acest an.

Acest lucru a venit în pofida eforturilor Rezervei Federale de a înlătura problema. Banca centrală a majorat rata dobânzii de referinţă de opt ori din martie 2022, ultima majorare venind luna aceasta, deoarece inflaţia a ajuns vara trecută la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani.

Inflația ridicată le dă bătăi de cap democraților înaintea alegerilor prezidențiale

Creșterea costului traiului de zi cu zi va fi foarte probabil una dintre temele centrale ale alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în Statele Unite anul viitor, președintele în exercițiu Joe Biden descriind reducerea inflației drept „cea mai mare prioritate națională” a sa.

Deși alegerile pentru Casa Albă vor avea loc abia în luna noiembrie a anului viitor, Joe Biden și partidul său Democrat vor spera ca majorările dobânzii de referință implementate de Fed să își facă efectul scontat cu mult înainte, pentru a putea pune pe agendă alte subiecte de interes național.

Analiștii prognozează că fostul președinte Donald Trump, care și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale în luna noiembrie a anului trecut, va face din rezultatele economice ale administrației Biden unul dintre subiectele centrale ale campaniei sale.

Deși Joe Biden nu și-a formalizat deocamdată candidatura, Casa Albă a declarat în mod repetat că acesta intenționează să candideze din nou pentru cea mai înaltă funcție în stat în 2024, în pofida faptului că în campania electorală anterioară a spus că va fi un președinte de un mandat.