Aproape 40% dintre români nu au niciun ban pus deoparte. Alți 20% au economii pentru mai puțin de trei luni. Sunt două dintre datele care au reieșit dintr-un studiu realizat de McKinsey pentru Panorama și incluse în documentarul „De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relației românilor cu banii”.

Bani economisiți Foto: HAKINMHAN | Dreamstime.com

În spatele acestor procente, stă mai mult de jumătate de țară care e complet vulnerabilă și expusă riscului de sărăcie. Sunt oameni în bătaia vântului – economic, politic și de securitate.

După cum vedem, nu trăim vremuri care să fie răbdătoare cu acești oameni. Lumea e într-un tumult de crize și reașezări, de tensiuni pe planuri multiple. În același timp, statisticile care nu lasă loc de nuanțe conțin, totuși, milioane de povești personale, de bugete de familii diferite, toate cu particularitățile și constrângerile lor.

În acest context, vedem că ajung la noi tot mai multe sfaturi despre ponderea pe care ar trebui să o punem deoparte din salariu. Sunt rețete pornite de la realitatea incontestabilă că educația financiară e încă precară în România, iar felul în care ne raportăm la bani, haotic. Dar rețeta mea minune poate să-ți pice greu ție, care ai alte nevoi și posibilități financiare.

Citește mai departe pe Panorama.ro