Inspecția fiscală se desfășoară, de regulă, la sediul organului de inspecție fiscală, reiese dintr-un proiect de ordin al ANAF. Acest document vine în urma faptului că s-a schimbat Codul de procedură fiscală.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Proiect procedura prezentare legitimatii ANAF - click pentru a deschide

Din inițiativa organului de inspecție fiscală sau la solicitarea motivată a contribuabilului inspecția fiscală se poate desfășura în spațiile de lucru ale contribuabilului. Cererea contribuabilului se soluționează în termen de maximum 3 zile de la înregistrare. În cazul în care cererea nu este soluționată în 3 zile, aceasta se consideră acceptată tacit.

Schimbarea locului de desfășurare a inspecției fiscale se poate realiza și pe parcursul inspecției fiscale.

Contribuabilul trebuie să pună la dispoziție un spațiu adecvat, precum și logistica necesară desfășurării inspecției fiscale.

Dacă nu există sau nu poate fi pus la dispoziție un spațiu de lucru adecvat pentru derularea inspecției fiscale, atunci activitatea se desfășoară la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.

Dacă contribuabilul se deplasează la sediul Fiscului, prezentarea legitimației de inspecție se va realiza direct, iar acest lucru se va menționa într-o minută.

10 secunde cu legitimația în fața camerei

Dacă prezentarea legitimației și a ordinului se realizează de la distanță prin aplicații audio-video, procedura este puțin diferită.

La momentul conexiunii audio-video echipa va solicita acordul contribuabilului pentru înregistrarea întâlnirii. Dacă contribuabilul își exprimă acordul pentru înregistrare, legitimația se va prezenta în fața camerei video. Fiecare membru al echipei Fiscului va face asta. Se va sta prezenta cel puțin 10 secunde fiecare document. Înregistrarea va fi salvată de echipa ANAF.

Dacă contribuabilul nu își dă acordul pentru înregistrarea audio-video, se va întocmi o minută. Acolo vor fi menționate părțile semnatare, data, ora și faptul că a avut loc întâlnirea video de comunicare la distanță, precum și modul în care a fost întâlnirea (adică că a fost audio-video), faptul că au fost prezentate legitimațiile. Minuta va fi semnată electronic.