Statele Unite vor impune din 10 martie taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat vineri Casa Albă, acestea fiind cele mai recente sancţiuni legate de invadarea Ucrainei de către Moscova, transmite Reuters.

Fabrică de aluminiu aparținând RUSALFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

De asemenea, începând din 10 aprilie, SUA vor aplica taxe vamale de 200% la importurile de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat în Rusia, scrie Agerpres.

Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.

Reprezentanţii Rusal nu au dorit să comenteze pentru Reuters.

Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone, sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017, conform statisticilor.

Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane.

Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină.

___