ANAF va începe mai multe controale în acest an. În primul rând, Fiscul vizează sectoarele economiei care au avut creștere, dar impozitele plătite nu s-au ridicat la nivelul creșterii economice, spune Lucian Heiuș, șeful ANAF.

Lucian HeiusFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Ce alte controale va mai face Fiscul, potrivit lui Heiuș:

• Evaziunea pe TVA, acolo unde este TVA evazionat

• Tranzactiile cu firmele afiliate - dosarul preturilor de transfer.

• Începând cu 1 ianaurie e-Transport a devenit funcțional. Din jumatataea lunii martie vor intra în verificări serioase pentru a se vedea cum se obține codul de transport.

• Livrarile din balastiere vor fi verificate.

• Achitiile intracomunitare de fructe și legume

• Importurile din China de diverse produse. Dragnul Roșu e un focar de evaziune fiscală.

  • Urmează actiuni ale Antifraudei în urma a ceea ce au transmis firmele de curierat (adică persoanele care au plătit /încasat numerar). Câteva zeci de persoane vor fi verificate de Antifraudă (este vorba despre cei care au făcut bani din vânzările pe diferite site-uri n.r.).

Potrivit acestuia, miercuri va fi o întâlnire cu FMI a reprezentanților ANAF.

Scopul este doar de a stabili ce misiuni vor face împreună în acest an.

„Ne finanțează și vin cu experți. Alături de colegii noștri încercăm să îmbunătățim activitatea”, a precizat Heiuș.

Banca Mondială lucrează la propuneri pentru îmbunătățirea sistemului fiscal

"A fost o întâlnire pe care am avut-o noi ca ANAF cu reprezentanții Băncii Mondiale. Banca Mondială are o misiune în România de analiză a sistemului fiscal și de a veni cu niște soluții/propuneri privind îmbunătățirea sistemului fiscal, a legislației fiscale", a spus Heiuș.

  • Noi, ca ANAF, nu putem să spunem dacă este mai bun un mecanism de impozitare sau celălalt. Aștept raportul final al experților de la Banca Mondială unde se vor detalia foarte multe aspecte.
  • Au fost multe lucruri care s-au dsicutat. Nu numai despre impozit progresiv, ci și despre impozite cu reținere la sursă, posibile credite fiscale acordate acordate companiilor, persoanelor fizice. NU a fost o temă predilectă impozitul progresiv sau păstrarea cotei unice.

"Este doar această misiune a Băncii Mondiale care atinge toată sfera de impozite din România, de la taxe locale, impozit pe venit, contribuții, impozit pe profit, pe dividende. Cred că în momentul încare va ieși raportul final, el va fi public. Atunci putem să discutăm în amănunt despre el", a explicat șeful Fiscului.

  • Toate aceste rapoarte sunt doar sugestii, nu obligatorii. Experții de la Banca Mondială sau de la FMI vin, analizează anumite situații, își spun punctul de vedere dar decizia va fi la nivelul Guvernului sau Parlamentului.