​Mulți români vin din vacanțe și aduc cu ei, în bagaje, diverse bunuri din state terțe, adică care nu sunt din UE sau din Spațiul Economic European. Un ordin al Autorității Vamale Române (476/2023) care reglementează ce sunt considerate bunurile ocazionale a fost analizat de consultantul fiscal Adrian Bența.

Adrian Benta - consultantFoto: StartupCafe.ro

În primul rând, sunt scutite de TVA persoanele fizice ce intră pe teritoriul Uniunii Europene cu bunuri ce au caracter necomercial, pentru loturile mici.

Potrivit lui Bența, ordinul stabilește că sunt bunuri ocazionale, cu caracter necomercial, bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor, dacă frecvența introducerii în România a acestor bunuri este mai mare de perioada de 7 zile între 2 introduceri, pentru același călător.

Nu se consideră introduceri ocazionale de bunuri acele bunuri aflate în bagajul călătorilor ce provin din state terțe dacă:

  • Frecvența introducerii reprezintă mai multe introduceri într-o zi;
  • Același călător introduce bunuri pe teritoriul României provenite din state terțe, într-o perioadă mai scurtă de 7 zile față de introducerea anterioară.

“În aceste două situații, la introducerea bunurilor pe teritoriul României, călătorul datorează TVA de plată pentru aceste bunuri importate, iar dacă bunurile sunt din categoria bunurilor accizabile, se va datora și plata accizelor”, a precizat consultantul fiscal.