Fiscul a constatat că multe firme au probleme în a-și plăti taxele. Au fost declarate, dar pur și simplu n-au avut și bani, lucru pe care l-a arătat HotNews.ro într-un material publicat miercuri.

ANAFFoto: Hotnews

Conform unor documente guvernamentale obținute și analizate de HotNews.ro, în luna martie, în zonele în care au fost identificate diferențe semnificative sau întârzieri la plată au fost contactați contribuabilii cu scopul impulsionarii plății obligațiilor fiscale curente. Contactul a fost atât la telefon cât și fizic (deplasându-se la sediul firmelor).

Au făcut asta în special în cazul celor cu datorii semnificative.

Unii contribuabili au fost informați că pot solicita ANAF eşalonarea la plată a datoriilor.

De asemenea, mulți contribuabili au primit diverse somații, alții urmează să le primească în cursul acestei luni pentru că au fost printate peste 262.000 pentru o sumă cumulată aproape 3,1 miliarde lei, fiind cu circa 20.000 mai multe decât în februarie.

De asemenea, aproape 71.600 operatori economici s-au trezit cu popriri pe conturile bancare, iar peste 9.000 pe conturile de trezorerie (cu peste 1.000 mai mulți decât în februarie).

În plus, au fost instituite și circa 45.000 popriri de venituri la terți (în februarie erau 39.755).

În urma acestor măsuri s-a observat o creștere a colectării în martie, față de aceeași lună din 2022 cu 2,74 miliarde lei, iar față de februarie cu 3,1 miliarde.

Cele de mai sus sunt pe lângă diversele acțiuni de control pe care le face Antifrauda, lucruri despre care am tot scris de la începutul anului. Evident, controalele se finalizează în timp, fiind termene clare în Codul de procedură fiscală.

Totuși, ANAF nu a reușit să se încadreze în planul din bugetul pe 2023 pentru că acela a fost supraestimat de Ministerul Finanțelor, lucru despre care a atras atenția și Consiliul fiscal în decembrie. De aceea Adrian Câciu, ministrul de resort, a spus că vrea să „ajusteze cheltuielile” cu 20 miliarde lei. Adică să le taie.