ANAF, prin direcția Antifraudă, face verificări la samsarii de mașini. Acțiunea a început de anul trecut, dar în 2023, împreună cu RAR, și-au intensificat activitatea, conform unui document guvernamental analizat de HotNews.ro.

ANAF-AntifraudaFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Fiscul a observat două tendințe de fraudare:

1. prin intermediul unor societăți străine.

2. prin intermediul unor societăți din România

Cum fraudează samsarii prin societăți străine

Este vorba, în principal, despre firme din Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Acestea sunt folosite de persoane fizice române, așa-numiții ”samsari”, pentru a nu plăti taxe.

Cum procedează?

Achiziționează autoturisme rulate din statele membre și simulează tranzitul pe teritoriul național, autoturismele rămânând în România.

Apoi sunt vândute către clientii finali persoane fizice, fără a se evidenția și plăti TVA (cum ar fi fost dacă aceste entități erau contribuabili stabiliți în România).

Suma estimată a tranzacțiilor este de 57,3 milioane de euro, iar prejudiciul estimat aferent acestor tranzacții, în ceea ce priveste TVA, este de 10,8 milioane euro, conform datelor analizate de HotNews.ro.

În ceea ce privește societăți comerciale române, suma estimată a achizițiilor intracomunitare este de 8,5 milioane euro, cu un prejudiciu prezumat la suma de 1,6 milioane euro reprezentând TVA.

În ceea ce privește autoturismele noi achiziționate intracomunitar, în primul trimestru Antifrauda a selectat 81 contribuabili.

Au fost sunt inițiate acțiuni de verificare documentară deoarece nu a fost depus decontul special de taxă.

Valoarea totală a achizițiilor este de 2,9 milioane de euro, iar TVA suplimentar este estimat la circa 550 mii euro.

Citește și:

Mașini de lux rulate care urmau să tranziteze România, refacturate prin firme fantomă, oprite de ANAF