Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale a fost modificată prin OUG 20/2023. Conform unei analize a ordonanței, realizată de consultantul fiscal Adrian Bența, modificările de substanță se aplică acelor contribuabili ce nu dețin bunuri materiale în patrimoniu, nici nu pot constitui măcar 50% din garanțiile necesare pentru aprobarea unei eșalonări la plată.

Adrian Benta - consultantFoto: StartupCafe.ro

Acești contribuabili pot obține eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale bugetare, însă doar pentru o durată de maxim 6 luni.

Contribuabilii ce pot să constituie garanții pot solicita eșalonarea la plată a creanțelor bugetare pe o durată maximă de 5 ani.

Se reiterează faptul că pe parcursul unui an calendaristic sau fracțiune de an calendaristic contribuabilul poate să solicite o singură dată modificarea eșalonării la plată.

„În cazul în care este aprobată modificarea eșalonării la plată în sensul că se majorează sumele eșalonate la plată, nivelul garanțiilor trebuie refăcut conform noii proceduri în termen de 10 zile de la comunicarea acordului de principiu”, menționează sursa citată.