​Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, la Focșani, că le-a cerut miniștrilor să-i prezinte până miercuri soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar a exclus tăierea salariilor bugetarilor ori a investițiilor, informează News.ro.

Bancnote româneștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „Am discutat şi am rugat şi la conferinţa de presă după şedinţa Biroului Politic şi rog şi acum pe toţi cei care livrează informaţii şi adresează întrebări responsabililor guvernamentali, astfel încât să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populaţiei.
  • Fiecare dintre aceste opţiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat şi desigur că fiecare dintre ele poate să constituie o analiză dar am dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii.”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Premierul a susţinut că Guvernul nu are în vedere noi creşteri de taxe în perioada următoare, ci mai degrabă o mai bună colectare a taxelor.

Totodată, şeful Guvernului a menţionat că guvernanţii au responsabilitatea faţă de români şi nu se poate să vină să îi înspăimânte cu privire la pierderea locurilor de muncă sau reducerea salariilor, iar în acest sens a cerut miniştrilor ca până miercuri, 12 aprilie, să îi prezinte propuneri de scădere a cheltuielilor.

  • "Nu discutăm despre noi taxe la acest moment. Îmi asum orice decizie pe care o iau, şi aici este vorba despre responsabilitate. Este responsabilitatea noastră faţă de români.
  • Nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă sau fără salarii. Pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului.
  • Le-am cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să-mi prezinte o situaţie de principiu cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile. Este absolut normal.
  • Sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile", a spus premierul, citat de Agerpres.

Marcel Boloş a vorbit de reducerea numărului bugetarilor și de reduceri salariale în rândul acestora

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat sâmbătă, la Antena 3, pentru prima dată, că pentru echilibrarea bugetului și respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora.

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență, este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și, să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale, iar modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibil că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a spus Boloș.

Guvernul s-a apucat de tăierea a 20 miliarde lei pe cheltuieli, lucru confirmat de ministrul Finanțelor Adrian Câciu, după ce a constatat că au greșit bugetul pe 2023, așa cum a arătat și HotNews.ro.

Boloș spune că recentele declarații privind faptul că trebuie să reducă cheltuieli de 20 de miliarde de lei vor duce ușor spre aceste reforme pe care le cere Comisia.

Creșterea încasărilor a încetinit / Riscuri mari pentru România

Dacă în anii trecuți aveam o creștere mai mare a încasărilor taxelor (anul trecut a jucat un rol important inflația – a ajutat mult statul), anul acesta s-a domolit fenomenul.

Valoarea creșterii taxelor încasate este cu 22,3 puncte procentuale mai mică decât creșterea înregistrată ca raport între activitatea din primele două luni din 2022 și 2021.

Din punct de vedere al sumelor, s-a înregistrat o scădere a ritmului de creștere a încasărilor de la 11,688 miliarde lei (diferență 2022 față de 2021) la 4,822 miliarde lei (diferență 2023 față de 2022), deci cu 6,866 miliarde lei mai mică.

Diferența se regăsește aproape integral în topul primelor 10 activități economice ca pondere în totalul încasărilor provenite strict din activități economice.

Riscurile României sunt deosebit de mari și în privința cursului valutar pentru că ne lovim de deficite gemene: deficit de cont curent și deficit bugetar.