Gaura la bugetul de stat nu este de 20 de miliarde lei, încetinirea colectării veniturilor se cifrează la 4,7 miliarde lei față de programat, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, la Ora Guvernului.

Adrian CâciuFoto: Agerpres

“Dacă România are arierate recuperabile de încasat de 25 miliarde și o evaziune fiscală estimată la 12%, nu credeți că este bine să întărim colectarea?”, a spus el.

Potrivit acestuia, până unele lucruri de acest gen se întâmplă, este bine ca și statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor.

„Să dea Dumezeu ca la rectificare veniturile să fie pe măsura estimatului și atunci poate găsi ca supliment un pachet de măsuri pentru populație”, a afirmat el.

Vezi și: EXCLUSIV Economia României încetinește / Firmele plătesc tot mai puțin la buget / Documente interne ale Guvernului

Ministrul Finanțelor: România a fost băgată în procedură de deficit excesiv cu bună intenție

„România a fost băgată cu bună intenție în procedură de deficit excesiv de o guvernare de dreapta, care s-a cerut în procedură de deficit excesiv. Există documente în acest sens, deși Europa suspendase această clauză. Procedura ne-a dus la un deficit de 9,4% în 2020, apoi era programat să fie 7,1%, dar am venit și am reușit să-l facem 6,7%”, a afirmat Adrian Câciu.

“În 2022 am redus deficitul la 5,7% din PIB. În 2023 ne-am propus o reducere la 4,4% din PIB”.

“V-aș indica să citiți toate paginile opiniei Consiliului fiscal, la rezervele pe care le are Consiliul fiscal asupra veniturilor suplimentare prevăzute a se încasa din combaterea evaziunii fiscale. Nu este supraestimare a veniturilor. A nu prinde venituri din combaterea evaziunii fiscale, este echivalentul predării României pe mâna evazioniștilor”, a mai afirmat el.

Vezi și:Ministerul Finanțelor a greșit bugetul pe 2023. Taie cheltuieli și dă dreptate Consiliului Fiscal

„Și anul trecut, deși deficitul era mai mic, aveam o mai slabă încasare a veniturilor. De ce? Sunt ciclice. Economia nu evoluează întotdeauna liniar. Trebuie să te adaptezi. Anul trecut am făcut o ajustare de 10 miliarde. Am anunțat undeva în luna mai”.

  • "Ajustarea se va face pe cheltuieli, nu vor crește taxele. Banii din PNRR se vor încasa. Reformele se vor realiza".
  • "Economia încetinește, dar număr de companii nou înființate este în creștere."
  • "Anul acesta chiar dacă e o încetinire, o să avem cele mai mari creșteri economice din Europa. Europa a răcit."