Recent s-au listat titlurile Fidelis de primăvară la Bursa de Valori București, Ministerul Finanțelor reușind să atragă peste 3 miliarde lei, un record. Cererea a fost foarte mare. Românii caută să plaseze banii în ele pentru că oferta bancară nu este foarte bună.

Bancnote româneștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

În plus, acolo se plătește impozit pe venit, iar dacă suma este mai mare de 6 salarii minime și CASS (la 6, 12 sau 24 de salarii).

Așadar, în fața inflației, multe persoane au decis să meargă pe titlurile de stat Fidelis. Donatorii de sânge au avut o tranșă specială cu o dobândă mai mare cu un punct procentual. Tehnic, se numește primă. Acum pot fi cumpărate de pe bursă.

Românii dețin titluri de stat de circa 30 miliarde lei, potrivit lui Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei, probabil aici intrând și Tezaur.

Cât ar putea oferi statul, dar nu o face decât pentru donatorii de sânge

Fiind cerere mare din partea populației, statul nu are niciun interes să mărească dobânda. Poate oferi mai mult, legislația permite. A făcut-o în schimb, doar cu tranșa pentru donatorii de sânge.

Ministerul Finanțelor are un nivel maxim de primă pe care îl acordă, de 1 punct procentual peste costul de finanțare al statului.

“Deci calculăm care e costul de finanțare al statului în momentul respectiv, ne uităm la nivelul costului din piața interbancară, la care putem adăuga maxim 1%. Peste el nu putem sări, pentru că-l avem în legislație”, spunea Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei din Ministerul Finanțelor, la Rock FM, în urmă cu câteva săptămâni.

Așadar, s-a dat un punct procentual în plus la această ediție Fidelis de primăvară, dar numai pentru donatorii de sânge, acea tranșă specială.

Cât au subscris donatorii de sânge?

Conform Ministerului Finanțelor au fost peste 1.000 de români care au subscris de 164 milioane lei.

Câți bani fac băncile din Fidelis

Băncile care fac parte din sindicatul de intermediere își iau un comision. Așadar, la ediția Fidelis de primăvară 2023, cumulat, au făcut circa 6 milioane lei.

Anul trecut, cumulat pe toate cele 4 ediții, au acumulat peste 12 milioane lei.

Așadar, cerere este din partea populației, iar pentru donatorii de sânge se va continua cu tranșa specială. Următoarea ediție Fidelis va fi în vară, cei din ministerul Finanțelor indicând luna iulie.