Premierul Nicolae Ciucă a dat vina joi pe marii contribuabili pentru deficitul de colectare la bugetul de stat. „Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să își plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.”, a spus Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
  • „Am luat decizia ca la nivelul Guvernului, sigur o decizie discutată și în Coaliție, să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, astfel încât să ne asigurăm că la finalul anului ne încadrăm în limitele de deficit.
  • Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.(..)
  • Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm, și am vrut ca măsură de siguranță prin aceste măsuri pe care le vom aproba săptămâna viitoare, după ce vom avea o decizie în Coaliție, să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit”, a declarat Nicole Ciucă.

Măsurile nu vor afecta salariile, investițiile și nu vom introduce taxe și impozite noi

Premierul a spus că nu e vorba de măsuri de austeritate, ci de măsuri de cumpătare și o gestionare mai eficientă a banilor publici.

  • „Aceste măsuri nu vor viza afectarea anvelopei salariale, investițiile și nu vor fi introduse taxe și impozite noi. (..) Nu vizăm măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetățenilor.”, a mai spus Ciucă.

Surse: Peste 10 miliarde de lei s-ar putea economisi din reducerea cheltuielilor de bunuri și servicii / Vor fi înghețate salariile și angajările până la final de an

Surse guvernamentale au precizat însă joi la Guvern că din planurile de reduceri de cheltuieli transmise de Ministere ar putea fi realizate economii de peste 10 miliarde de lei din reducerea cheltuielilor de bunuri și servicii.

Alte măsuri de reducere a cheltueililor, precum înghețarea salariilor și a angajărilor la stat până la finalul acestui an, ar urma să fie reglementate printr-o ordonanță săptămâna viitoare.