Regimul fiscal din România este corect? Unii nu plătesc pentru că au facilități, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Daniel DaianuFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

„Sigur, nu poți să elimini totul pentru că nu există stat responsabil care nu mai acordă nicio facilitate. Nu poți să fii extremist. Trebuie să privești că am avut o politică fiscală capturată de grupuri de interese și am ciuruit regimul fiscal”, a spus el, în cadrul unui eveniment organizat de Konrad Adenauer Stiftung.

  • „Asta am făcut cu tot felul de portițe, de cine a fost mai puternic”.

„Știți de ce este greu? Aceste grupuri sunt foarte puternice economic, social și politic, de la oameni de afaceri până la bugetari. Va exista o vehemență (dacă se dorește eliminarea facilităților n.r.) și este o vehemență”, a precizat Dăianu.

El a mai afirmat: „Trebuie să corectăm acest regim fiscal? Moral e firesc să-l corectezi pentru că este o mare discriminare față de cei care plătesc, se conformează și nu beneficiază de aceste facilități”.

  • Dacă vrei să corectezi regimul fiscal ce se va spune? Cresc taxele și impozitele, vreți să loviți în anumite sectoare. Nu e normal. Trebuie să acceptăm această realitate.

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor a afirmat: „Un sfert dintre angajați plătesc jumătate față de restul 75%. Nu vorbim de chestii marginale, că au niște facilități”.

Precizăm că angajații din construcții, agricultură și industria alimentară nu plătesc impozit pe venit și contribuția la sănătate, deși beneficiază.