Prețul bitcoin ar putea ajunge la 100.000 de dolari până la sfârșitul acestui an, afirmă banca multinațională Standard Chartered, susținând că așa-numita „iarnă crypto” s-a încheiat, relatează Reuters.

BitcoinFoto: Guy Brown / Alamy / Profimedia Images

Un document redactat de Geoff Kendrick, șeful diviziei pentru active digitale de la Standard Chartered, afirmă că bitcoin ar putea avea de câștigat de pe urma turbulențelor recente din sectorul bancar, îmbunătățirilor aduse procesului de minare a criptomonedelor, dar și a stabilizării activelor volatile odată ce Rezerva Federală a SUA pune capăt politicilor sale de majorare a dobânzilor de referință.

Aceste așteptări ale investitorilor ca Fed să relaxeze politicile sale monetare pentru a evita intrarea SUA în recesiune sunt de altfel cele care au stat la baza unei reveniri spectaculoase a prețului bitcoin anul acesta, de același efect bucurându-se și numeroase companii listate la bursă care au suferit pierderi uriașe anul trecut în ceea ce privește valoarea de piață.

„Deși incertitudini rămân, credem că drumul către nivelul de 100.000 de dolari [pentru un bitcoin] devine mai clar”, a notat Kendrick în evaluare.

Până acum prețul bitcoin a crescut la peste 30.000 de dolari în 2023, depășind acest prag psihologic în aprilie pentru prima oară în ultimele 10 luni.

Revin prognozele foarte optimiste privind evoluția bitcoin

Câștigurile sale reprezintă însă doar o revenire parțială după ce trilioane de dolari s-au evaporat din sectorul crypto în 2022, după ce băncile centrale din întreaga lume au majorat dobânzile de referință pentru a aduce inflația sub control.

La această „problemă” în afara sferei de control a sectorului s-au adăugat și seria de falimente spectaculoase ale unor companii crypto, exemplul FTX fiind cel mai notabil în acest sens.

Trebuie remarcat însă că previziunile cu privire la prețuri astronomice pentru bitcoin au fost destul de comune și în timpul perioadelor anterioare de creștere a criptomonedei, aceasta trăgând în sus după ea tot sectorul crypto când prețul său urcă.

De exemplu, un analist de la Citi a afirmat în noiembrie 2020 că prețul bitcoin ar putea ajunge la 318.000 de dolari până la sfârșitul lui 2022. Însă în realitate bitcoin a încheiat anul trecut cu o depreciere de aproximativ 65%, cu un preț de tranzacționare de doar 16.500 de dolari.