Raportul Băncii Mondiale încă este secret, deși autoritățile ar fi trebuit să dea dovadă de transparență și să-l prezinte public. Propunerile fiscale vizează lucruri despre care știm cu toții: adică eliminarea specialilor din fiscalitate, dar și o ciudățenie: impozit progresiv pe muncă.

Banca MondialaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

De precizat că mai bine avansau ideea unui impozit pe venitul global, dacă tot au mers pe drumul ăsta.

Cursdeguvernare a obținut documentul, dar nu l-a putut publica din motive de copyright.

Conform sursei citate, pentru ”a crește echitatea și pentru a îmbunătăți stimulentele de muncă pentru lucrătorii cu venituri mici”, Banca Mondială propune:

  • Renunțarea la cota unică de impozitare – ”Reevaluați avantajele structurii actuale a ratei impozitului pe venitul personal și luați în considerare introducerea unui program progresiv de cote pentru veniturile din muncă.”
  • Eliminarea scutirilor pentru lucrătorii din sectoarele agricultură, construcții și IT.
  • Reducerea sarcinii totale impuse lucrătorilor cu venituri mici prin: fie eliminarea contribuției de 10% la sănătate (și finanțarea integrală a asistenței medicale) fie prin introducerea unui credit rambursabil pentru impozitul pe venitul câștigat care să compenseze o parte din povara contribuțiilor pentru sănătate și/sau pensie pentru lucrătorii cu venituri mici.

Alte recomandări:

  • Eliminarea cotelor reduse de TVA, cum ar fi cele percepute la restaurante, cazare la hotel, cărți, ziare, reviste, muzee, grădini zoologice, grădini și parcuri.
  • Eliminarea cotelor reduse de TVA la alimente, produse farmaceutice, furnizare apă, lemn de foc si termoficare.
  • Majorarea impozitelor pe proprietate: ”Odată cu trecerea la o bază de impozitare ce ține cont de valoarea de piață, reevaluați întreaga structură a impozitelor în vederea creșterii veniturilor totale peste nivelul actual (un nivel scăzut în rândul țărilor UE)”.

Citește mai mult pe cursdeguvernare.ro