Schimbări fiscale ar fi posibile în perioada următoare, dacă ne uităm la raportul Băncii Mondiale transmis Ministerului Finanțelor, obținut de HotNews.ro. Momentan nu reprezintă decât recomandări ale instituțiilor.

FiscalitateFoto: Kittiphan Teerawattanakul | Dreamstime.com

Rămâne de văzut dacă vor apărea unele dintre ele în proiecte. Unele schimbări propuse de Banca Mondială se referă la regimul microîntreprinderilor.

O propunere vizează scăderea pragului de eligibilitate la regimul microîntreprindeilor la egalitate cu pragul TVA (88.500 euro). Pentru a putea da timp de ajutare pentru mediul de afaceri, reforma ar trebui implementată în etape:

1. Avem deja o scădere de la 1 ianuarie 2023 la 500.000 euro

2. 1 ianuarie 2024: 250.000 euro

3. Atingerea pragului de TVA (ajustat cu inflația) de la 1 ianuarie 2025.

De asemenea, se propune implementarea unor reguli pentru a preveni divizarea firmelor pentru a accesa regimul micro.

Eliminarea posibilității de a deduce cheltuieli specifice din cifra de afaceri, e un alt lucru despre care scrie în raport.

“Acest lucru va simplifica regimul și va reduce oportunitățile de evaziune fiscală. Dacă se dorește, ar putea fi aplicată o sumă fixă de deducere ca procent din cifra de afaceri”, menționează sursa citată.

De asemenea, Banca Mondială propune reevaluarea ratei de impozitare pe cifra de afaceri.

  • Rata de 1% implică o marjă de profit de aproximativ 6,25%, care e posibil să fie sub marja reală a majorității microîntreprinderilor.

"Egalizați impozitarea angajaților și lucrătorilor independenți prin eliminarea plafonului contribuțiilor sociale aplicat în prezent celor independenți. O opțiune alternativă ar fi aplicarea unui plafon atât angajaților, cât și celor independenți – deși orice implicații cu privire la drepturile la pensie ar trebui, de asemenea, evaluate", conform documentului.

Sursă foto: Dreamstime.com