Guvernul a încercat prin Ordonanța 16 (a creșterilor de taxe) să mărească taxele pe proprietate, dar a fost modificată în Parlament prin prorogarea termenului pentru 2025. Banca Mondială într-un raport transmis Ministerului Finanțelor explică cum ar trebui făcută creșterea.

Vechi și nou în BucureștiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Pentru a îmbunătăți atât eficiența, cât și echitatea, România ar trebui să treacă la o bază legată de valoarea actuală de piață.

Este important ca baza să fie apoi actualizată regulat, deoarece evaluările învechite pot permite dezvoltarea inechităților dacă valorile se modifică diferit de-a lungul timpului de la o regiune la alta.

În 2020, instituția recomanda reevaluarea la 3-6 ani.

Trecerea la o bază pe valoarea de piață va necesita eforturi semnificative pentru dezolvtarea unui model de evaluare în masă și a sistemelor administrative aferente.

Implementarea completă nu poate fi fezabilă mai devreme de 2024.

Banca Mondială s-a angajat să asiste România în dezvoltarea modelului de evaluare necesar și a sistemelor aferente, inclusiv analize și consiliere în acest sens ce vor fi oferite în rapoartele ulterioare.

România ar trebui să ia în considerare fuziunea impozitelor pe teren și clădiri într-un singur impozit, deoarece acest lucru va permite mai ușor estimarea valorilor de piață pe baza tranzacțiilor.

Aplicarea unei taxe pe valoare terenului ar fi mai eficientă pentru că o astfel de taxă nu va descuraja investițiile în îmbunătățiri.

În ceea ce privește contribuabilii cu venituri mici, dificultatea constă în faptul că nu există o legătură clară între valoarea proprietății și venitul proprietarului. O opțiune este țintirea sprijinului printr-o deducere personală la impozit (sau a unui credit fiscal dacă se adoptă un impozit progresiv).

Citește și:

Cum și când să se renunțe la cotele reduse de TVA la alimente și medicamente, în opinia Băncii Mondiale

Ce schimbări propune Banca Mondială la microîntreprinderi: scăderea pragului la 250.000 euro din 2024

Ciudățenia raportului Băncii Mondiale: Se dorește impozit progresiv pe muncă, nu pe total venituri

Rapoartele instituțiilor internaționale care sunt ținute la secret la București. Șeful Consiliului Fiscal: „Dacă nu va exista îndrăzneala de a face ceva decisiv, va trebui să recurgem la soluții extreme”