ANAF a început să trimită notificări de conformare către persoane fizice. Practic, asta este noua procedură înainte de declanșarea inspecției. Așadar, este indicat să răspundeți, adică să nu o ignorați.

ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Șeful Fiscului, Lucian Heius, a declarat pentru Hotnews.ro că e abia prima luna de când se emit și că e posibil să fie probleme și erori.

“Este bine ca oamenii să le seziseze, să răspundă ANAF și să-și clarifice problemele”, a spus Heiuș.

Asta pentru a nu se trezi în inspecție.

Probleme mari sunt de obicei la persoane fizice. Acolo ar fi cele mai multe erori, dar ele vor trebui rezolvate, conform șefului Fiscului. ANAF este abia la început pe noua procedură.

Unele dintre notificări, pe care le-a văzut și HotNews.ro, sunt cu privire la nedepunerea la termen a declaratiei de impunere și sunt luate în considerare veniturile din 2018 până în 2021. Indicat ar fi să aveți recipisele dacă ați depus Declarația unică în acei ani.

(Cele pentru 2022 se declară în 2023, deci nu ar fi motiv de analiză ANAF, momentan).

Dacă ați primit așa ceva, aveți termen de 30 de zile pentru a vă rezolva problema. Adică reanalizarea situației fiscale.

ANAF mai spune în document că „depunerea sau corectarea declarațiilor urmare a notificării nu împiedică organul fiscal să vă selecteze pentru efectuarea unei acțiuni de verificare a situației fiscale personale, însă numai după împlinirea termenului menționat”, adică după cele 30 de zile.

Într-o notă de subsol a notificării scrie că informarea referitoare la rezultatele reanalizării situației fiscale poate fi transmisă electronic prin Formularul de contact din SPV sau pe notificare.VSPF@anaf.ro, ori în format letric.

Ce a făcut ANAF înainte de a vă trimite notificarea de conformare

Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, funcționarii ANAF au făcut următorul lucru:

  • o analiză de risc (vezi mai jos în ce constă)
  • a pregătit notificarea de conformare;
  • a selectat persoanele care vor fi supuse verificării

Cum am spus și mai sus, notificarea de conformare se trimite înaintea selectării pentru verificarea situației fiscale personale.

Pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanei fizice se efectuează preliminar analiza de risc.

Asta pentru a stabili riscul aferent persoanelor fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile. Riscul aferent unei persoane fizice de neconformare la declararea veniturilor impozabile reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă.

Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei;

Veniturile declarate cât și veniturile estimate ca fiind realizate de persoana fizică în perioada analizată se determină, în principal, pe baza următorilor indicatori fiscali şi patrimoniali:

- veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori;

- creşterile sau descreşterile elementelor patrimoniale ale persoanei fizice;

- cheltuielile personale efectuate;

- fluxurile de trezorerie.