Guvernul francez a anunțat că analizează introducerea unei taxe „clawback” pentru a întoarce către bugetul de stat o parte a profiturilor din industria alimentară dacă aceasta nu va accepta discuții despre reducerea prețurilor, relatează Reuters.

Cumparaturi la Carrefour in FrantaFoto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Executivul condus de Elisabeth Borne este furios că prețurile cu amănuntul la alimente rămân ridicate, în pofida scăderii celor la materiile prime. În ultimele luni inflația pentru produsele alimentare a ajuns în Franța 15%, un nivel record pentru această țară.

Ministrul francez al Finanțelor Bruno Le Maire a declarat că industria alimentară obține profituri mari și că reprezentanții săi trebuie să accepte redeschiderea negocierilor anuale cu retailerii în vederea reducerii prețurilor.

„Dacă industria alimentară nu se întoarce la negocieri (...) vom folosi toate măsurile la dispoziția noastră, inclusiv taxe, pentru a recupera din profiturile înregistrate pe nedrept pe spatele consumatorilor”, a declarat ministrul francez înaintea unei întâlniri cu marii jucători de pe piața de retail.

Prețurile la alimente au crescut subit în Franța după ce companiile alimentare și vânzătorii cu amănuntul au convenit o creștere medie de 10% a prețurilor de la raft în timpul negocierilor din luna martie, ambele părți afirmând că măsura este necesară pentru a acoperi costurile de producție ridicate.

Noi probleme economice pentru guvernul lui Emmanuel Macron

Dar în contextul în care creșterea prețurilor la alimente este mai mare decât inflația generală, Le Maire a cerut în mod repetat redeschiderea negocierilor pentru a asigura că scăderea prețurilor la materiile prime se reflectă și în buzunarele consumatorilor.

Analiștii notează de asemenea că guvernul președintelui Emmanuel Macron dorește să fie văzut că se preocupă de problemele cotidiene ale francezilor în contextul în care popularitatea liderului de la Palatul Élysée a ajuns la cel mai scăzut nivel de când acesta a devenit președinte.

Situația se datorează adoptării controversatei reforme a sistemului de pensii, care include majorarea vârstei de pensionare, pe care guvernul lui Macron a adoptat-o în procedură specială, fără aprobarea parlamentului, și pe care președintele francez a promulgat-o rapid, în pofida protestelor de amploare.

Majorarea prețurilor la alimente în Franța vine în pofida asigurărilor date la începutul lunii martie de marii retaileri că vor oferi la raft „cel mai mic preț posibil” la produsele de bază.

Bruno Le Maire a respins luni varianta reducerii cotei de TVA în Franţa, o măsură care în opinia sa ar fi mult prea costisitoare pentru finanţele publice şi ineficientă în diminuarea preţurilor.