Economia Germaniei a arătat rezilienţă în ultimul an, datorită răspunsului politic solid şi a iernii blânde, dar creşterea economiei va rămâne modestă în viitorul apropiat, se arată într-un raport publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional, transmit Reuters și Agerpres.

Uzina Mercedes din SindelfingenFoto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

Înăsprirea condiţiilor financiare şi şocul preţurilor energiei au început să afecteze perspectivele în viitorul apropiat, avertizează FMI în raportul de ţară pentru Germania. Instituţia financiară internaţională previzionează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 - 2026.

Pe termen lung, creşterea medie a PIB-ului Germaniei ar urma să scadă sub 1%, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii şi a forţei de muncă.

Deşi inflaţia de bază a scăzut față de nivelurile record de anul trecut, FMI consideră că „prioritatea în viitorul apropiat este sprijinirea dezinflaţiei, cu o înăsprire moderată a fiscalităţii în 2023”, se arată în raport.

Pe termen mediu, Germania ar trebui să creeze o marjă de manevră fiscală mai ridicată pentru investiţii în viitorul său, susţine FMI, care se aşteaptă la atenuarea deficitului Germaniei la aproximativ 0,5% din PIB până în 2027, în urma retragerii măsuri de sprijin după creşterea preţurilor energiei.

Frâna datoriei, inclusă în Constituţia Germaniei, limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB.

Faimoasa rigoare fiscală germană, de domeniul trecutului

Parlamentul german a suspendat reglementarea privind frâna datoriei în perioada 2020 - 2022, pentru a permite majorarea cheltuielilor, în contextul efectelor pandemiei, şi a războiului din Ucraina.

În acei ani, Germania a creat multiple fonduri extrabugetare, totalizând aproximativ 9% din PIB.

Bugetul pentru 2023 a fost inițial redactat cu respectarea prevederii constituționale privind îndatorarea, dar ea a fost din nou suspendată de Bundestag în luna octombrie pentru a permite adoptarea unui pachet de sprijin în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a proteja companiile și gospodăriile germane.

„Germania ar trebui să ia în considerare ajustarea reglementărilor referitoare la frâna datoriei, pentru a se alinia mai bine reglementărilor fiscale ale UE şi a-şi reduce dependenţa de fonduri extrabugetare”, apreciază FMI.