e-Factura se aplică momentan în relația contribuabililor cu statul, dar acest lucru se va schimba. „Dacă ar fi după mine, aș fi preferat să fie implementată de ieri e-Factura pentru toți contribuabilii. Dacă e după Comisia Europeană, încă aștept să ne dea derogări”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Potrivit acestuia, încă nu avem derogare de la Comisia Europeană pentru a merge în sistemul B2B.

„B2G: adică toate firmele care au relație cu statul deja își trimit factura prin acest sistem. Ca Fisc, asta nu mă ajută cu nimic. Nu se face evaziune fiscală când tu lucrezi cu statul și emiți factură, statul îți plătește prin bancă, prin Trezorerie. Alea se înregistrează toate”, a spus el, în cadrul unei conferințe cursdeguvernare.ro.

  • „Pe mine mă interesează să nu mai poată cel din Dragonul Roșu să încarce portbagajul unui om din Orăștie care are un magazin și nu îi dă nicio factură. Se duce să cumpere o factură de la colțul străzii ca să înregistreze ceva în contabilitate”.

„Practic, să nu se mai poată deplasa niciun produs, nicio marfă pe teritoriul României fără să fie introdusă acea factură în sistem electronic”, a explicat Heiuș.

  • „Sunt state în care funcționează de câțiva ani, cum e Ungaria. Nouă ne mai trebuie această derogare: Verbal ni s-a spus că este OK”.

De ce este nevoie de derogare?

„Pentru că pe directiva de TVA nu poți să obligi să intri printr-un anumit sistem. Practic acum ne întoarcem la o chestie centralizată. Fiecare factură va avea un număr unic”, a explicat șeful ANAF.

  • „Au existat vreo 5 schimburi de adrese, de cereri, mai trimitem mecanismul să fie verificat de Comisie. Au spus acum că este OK și să așteptăm să ni-l dea”.

„Va fi complicat. Noi ne pregătim pentru 2-2,5 milioane de facturi pe zi. Sunt alocați bani prin PNRR ca să se cumpere aceste servere imense și termenul de achiziție este 31 decembrie 2023. Eu cred că de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să intrăm în perioada de probe”, a mai afirmat Lucian Heiuș.

  • „Probabil că vom începe întâi cu marii contribuabili ca să vedem 2-3 luni cum funcționează, iar apoi extindem foarte repede.
  • E unul dintre principalele mecanisme de luptă împotriva evaziunii fiscale”.

„Foarte greu să alergi după unul care face evaziune fiscală și-l prinzi după 2 ani când îi faci un control. Introducând cât mai multe instrumente structurale, îl descurajezi ca să mai facă evaziune fiscală. Ăsta e scopul, să crească conformarea voluntară la conformare și plată, nu să prind cât mai mulți care fac evaziune”, a precizat șeful ANAF.