Adrian Câciu a prezentat într-un comunicat o serie de cifre, dar s-a încurcat în ele, dacă ne uităm la replica dată de Lucian Heiuș pe Facebook.

Adrian CaciuFoto: Hotnews / Florin Barbuta

"Îi atrag respectuos atenția domnului ministru Adrian Câciu, că în declarația dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc. în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei", a afirmat Heiuș.

Potrivit acestuia, ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net.

Adrian Câciu a afirmat marți că: “Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat cã au de platã cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare, precizează Câciu. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însã cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat.

Reamintim că Lucian Heiuș a demisionat din funcția de președinte ANAF.