Zona euro a intrat în recesiune tehnică la începutul anului, PIB-ul scăzând timp de două trimestre consecutive, cu 0,1% între ianuarie și martie, după o scădere de aceeași amploare în perioada octombrie-decembrie, potrivit cifrelor revizuite publicate joi de Eurostat, transmite AFP.

Sediul BCEFoto: Martti Kainulainen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Institutul european de statistică se aștepta anterior la o stagnare (0%) în ultimul trimestru din 2022, comparativ cu trimestrul precedent, și la o creștere de 0,1% în primul trimestru din 2023.

Revizuirea în scădere (una neașteptată) se explică în mare parte prin ceea ce s-a întâmplat în Germania, în condițiile în care „motorul economic” al UE a intrat în recesiune.

Cele mai recente cifre aruncă o umbră asupra perspectivelor zonei euro pentru întregul an. La jumătatea lunii mai, Comisia Europeană prognoza o creștere de 1,1% în 2023 în cele 20 de țări care împart moneda unică.

Această cifră pare acum „optimistă", a declarat pentru AFP Charlotte de Montpellier, economist la ING Bank. Ea preconizează doar 0,5% pentru întregul an.

„Începând din primăvară, toate datele au fost proaste", a subliniat ea, amintind în special situația fabricilor germane și a comenzilor industriale noi. În opinia ei, „economia europeană se află într-o fază de stagnare și a trecut cu greu peste iarnă din cauza șocului energetic".

Chiar dacă prețurile la gaze și petrol au scăzut în ultimele luni, creșterea prețurilor de anul trecut a avut un impact major asupra încrederii gospodăriilor, acestea reducând consumul.

Inflația a rămas ridicată, la 6,1% în luna mai, în ciuda unei scăderi, iar creșterile de prețuri afectează acum alimentele, produsele manufacturiere și serviciile.

De asemenea, economia europeană este afectată de creșterea ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, care înseamnă o reducere a cererii de credite și frânarea investițiilor, în special în domeniul imobiliar, ceea ce duce la o diminuare a activității de construcții.

Încetinirea economică din Statele Unite și redresarea mai slabă decât se aștepta a Chinei afectează, de asemenea, exporturile europene.