Angajatorii sunt obligați să acorde părinților care au copii de până la 11 ani un număr de 4 zile pe lună în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. Legea 241/2023 a intrat în vigoare luni.

Adrian Benta - consultantFoto: StartupCafe.ro

Conform consultantului fiscal Adrian Bența, legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru acele locuri de muncă unde activitatea poate fi realizată prin muncă la domiciliu sau telemuncă, iar acei angajatori unde nu se poate desfășura activitatea în astfel de condiții, nu au această obligație.

În ipoteza în care ambii părinți sau reprezentanți legali au calitatea de salariat, pentru aceleași date calendaristice, nu pot fi ambii părinți sau ambii reprezentanți legali în activitate de muncă la domiciliu sau telemuncă.

Celălalt părinte/reprezentant legal va da o declarație pe propria răspundere în acest sens.

De reținut: având în vedere faptul că aceste drepturi sunt în mod exclusiv în favoarea salariaților, aceștia au și obligația legală să dispună de toate mijloacele necesare pentru realizarea atribuțiilor ce le revin, conform fișei postului, pe durata când desfășoară activitatea de muncă la domiciliu sau telemuncă.

„Reținem această derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018 privind telemunca, când salariatul trebuie să se îngrijească de existența mijloacelor de desfășurare a activității, acestea nu mai sunt în seama angajatorului (probabil oricum le va primi de la angajator)”, spune Adrian Bența.

Există și o situație particulară, când există un singur părinte/reprezentant legal, nu este necesară o altă declarație pe propria răspundere.