Draftul cu măsuri fiscale, adică creșterea impozitelor și taxelor, prevede și majorarea accizei la alcool. În cazul berii, ar fi vorba despre o creștere de 10%.

Bere bere bere. Scumpă răuFoto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Berarii României au făcut o analiză a impactului pe care l-ar avea asupra industriei și bugetului de stat, asta în condițiile în care prețurile au crescut deja de două ori în urma Ordonanței 16/2022.

Conform sursei citate, anul trecut, acciza la bere a crescut de 2 ori, cu 20% în total.

Efectul: piața berii a scăzut anul trecut cu 5%, iar între ianuarie și mai 2023 cu alte 9%.

„În România acciza este cu aproape 8% mai mare dâcât în Germania (0,85 lei/hl/°Plato vs. 0,79 lei/hl/°Plato) deși puterea de cumpărare a unui român este de 3 ori mai mică decât a unui german. O majorare a accizei din România va accentua acest decalaj”, spun berarii.

Documentul mai arată că o creștere a valorii accizei la bere cu 10%, deși determină creșterea încasărilor la bugetul de stat din accizele aplicate berii cu 5,5 milioane euro, datorită reducerii volumelor de vânzări de bere și redirecționarea consumului către alte categorii de băuturi alcoolice mai competitive din punct de vedere al prețului, încasările la bugetul de stat din TVA se vor reduce semnificativ, cu -15,8 milioane euro.

Cumulat, încasările la bugetul de stat din accizele la bere și din TVA-ul aferent vânzărilor de bere se vor reduce cu -10,3 milioane euro.

În același timp, spun Berarii României, o scădere a valorii accizei la bere cu 10%, deși ar putea determina scăderea încasărilor la bugetul de stat din accizele aplicate berii cu -7,2 milioane euro, ar determina în același timp o creștere a încasărilor la bugetul de stat din TVA cu +16,4 milioane Euro.

Cumulat, încasările la bugetul de stat din accizele la bere și din TVA-ul aferent vânzărilor de bere vor crește cu +9,2 milioane Euro.

“Analizând evoluția volumelor tranzacționate pe piața locală cât și a evoluției accizei, se observă clar o evoluție opusă a volumelor în funcție de evoluția nivelului accizei aplicate. Astfel, atunci când acciza a crescut, volumele au scăzut”, menționează sursa citată.

  • Elasticitatea cererii la valoarea accizei aplicate este de (-0,579), ceea ce se traduce prin faptul că o majorare a nivelului accizei cu 1% conduce la scăderea cererii cu 0,58%.