Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală ,,Solidaritatea”, afiliată la Blocului Național Sindical (BNS), organizează o grevă de avertisment la nivel național între orele 8:00 și 10:00.

Ministerul Finanțelor Foto: Inquam Photos / George Calin

De asemenea, începând cu ora 09.00, va fi și un miting de protest în față la Ministerul Finanţelor.

,,Am tot încercat să negociem cu Guvernul, nu am reuşit. Noi vrem să păstrăm locurile de muncă, să păstrăm veniturile şi un statut propriu!", a declarat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ,,Solidaritatea”, într-o postare a BNS pe Facebook.

Peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane în data de 11 august, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

Conform sindicaliștilor, ordonanța pregătită de guvern, care îi nemulțumește, conține prevederi referitoare la:

  • Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1000 de lei
  • Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Anularea posturilor vacante
  • Desființarea biroului și funcției de șef birou
  • Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.
  • Sindicaliştii solicită egalizarea salariilor la nivel maxim în plată şi introducerea în legea salarizării a familiei ocupaţionale finanţe, cu o grilă de salarizare corespunzătoare.

Ce salarii au protestatarii din Finante / 34 de funcționari au salarii peste cel al ministrului