Prețul bitcoin a atins marţi cel mai înalt nivel din ultimul an şi jumătate şi a depăşit scurt timp valoarea de 35.000 de dolari în urma unei decizii a justiției americane, relatează AFP și News.ro.

bitcoinFoto: Dreamstime

Prețul bitcoin a crescut marți dimineața cu 9,25%, până la 34.446 de dolari, după ce a depăşit marţi pentru scurt timp pragul de 35.000 de dolari. Maximul înregistrat cu o zi în urmă a fost de 35.172 de dolari, un nivel pe care cea mai mare criptomonedă din lume nu l-a mai atins din mai 2022.

Suma pentru care se tranzacționează bitcoin s-a dublat de la începutul acestui an ca urmare a noilor câștiguri înregistrate de moneda digitală.

Bitcoin beneficiază de o „îmbunătăţire a perspectivelor de acceptare a ETF (fonduri indexate)” şi îşi ”menţine forţa ca investiţie oarecum alternativă într-o perioadă de incertitudine”, apreciază un analist de la XTB, Walid Koudmani.

Creșterea prețului bitcoin are loc în urma unei hotărâri a unei Curţi de Apel federale de la Washington, care a confirmat luni o victorie a gestionarului de active în criptomonede Grayscale.

La sfârşitul lui august, Grayscale a obținut o primă victorie în instanță într-un proces în care a contestat un refuz al Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) de la Washington de a autoriza cotarea unui fond indexat (ETF) ale cărui active erau investite în bitcoin.

Curtea stabilea că SEC nu şi-a argumentat suficient motivele refuzului, iar autoritatea de reglementare a depăşit data contestării acestei hotărâri.

Autorizarea unui astfel de fond, pe care vor să-l lanseze mai mulţi actori, „ar putea încuraja o gamă mai largă de investitori să intre în sectorul criptomonedelor”, apreciază un analist de la Tickmill, Patrick Munnelly.

Sursă FOTO: Dreamstime.com.