Impozitul pe cifra de afaceri nu este sustenabil pe termen lung, indiferent de dorința politică, susține Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul FinanțelorFoto: Inquam Photos / George Călin

„Dacă impozitul ăsta este atât de bun și eficient, era peste tot în lume și, totuși, nu îl avem decât noi și vreo două state în jur. Cu siguranță va trebui intervenit”, a spus Chitu.

Legea 296/2023, prin care cresc taxele și apar altele noi, are prevederi care intră în vigoare din noiembrie 2023, dar și de la 1 ianuarie 2024.

Printre măsurile care apar de la 1 ianuarie 2024 se află un impozit de 1% pe cifra de afaceri la companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro), dacă impozitul pe profit de 16% este prea mic.

Practic se introduce o formulă din care se scad diverse lucruri, precum investițiile, ori accizele.

Sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale și care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri

În cazul băncilor se introduce un impozit suplimentar (pe lângă cel pe profit) de:

  • 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
  • 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.

Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale

Se introduce un impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Practic, pe lângă impozitul pe profit să se aplice și acest nou impozit.

Vezi lista noilor taxe care intră în vigoare din ianuarie 2024.