Ianuarie 2024 este aproape, iar ANAF se pregătește să aplice noile taxe pentru companii (din Legea 296/2023). Printre ele se află impozitul minim pe cifra de afaceri, cele suplimentare de la bănci și energie, precum și noile accize la băuturile cu zahăr și la țigările electronice.

ANAF - FiscFoto: Hotnews / Florin Barbuta

Astfel, Fiscul modifică formularele pentru declarare cu rubrici speciale și a realizat un proiect de ordin în acest sens.

Proiect ordin formulare taxare 2024 - click pentru a dechide

Ce declarații modifică ANAF

1. Formularele 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat" și 710 ”Declarație rectificativă”, prin introducerea unei rubrici pentru identificarea contribuabililor care stabilesc impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri;

2. Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100 prin redenumirea unor obligații, precum și introducerea unor poziții noi, în vederea declarării obligațiilor introduse prin legea menționată:

  • Impozit pe cifra de afaceri datorat de instituțiile de credit - persoane juridice române și sucursalele din România ale instituțiilor de credit - persoane juridice străine;
  • impozit specific pe cifra de afaceri datorat de persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale;
  • accize pentru produse destinate inhalării fără ardere, care conţin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină;
  • accize pentru băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat;

Ca atare, modifică și instrucțiunile de completare a formularelor 100 și 710.

Prin Legea noilor taxe sunt multe noutăți. Cele la care se referă acum ANAF sunt următoarele:

1. Impozit pe cifra de afaceri pentru companiile mari dacă cel pe profit e mai mic

Companiile mari vor avea un impozit de 1% pe cifra de afaceri, dacă cel pe profit este „prea mic”

Companiile mari (cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro) vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri dacă cel pe profit (de 16%) este mai mic.

Practic se introduce o formulă din care se scad diverse lucruri, precum investițiile, ori accizele.

Sunt exceptate companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale și care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.

2. Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri

În cazul băncilor se introduce un impozit suplimentar (pe lângă cel pe profit) de:

  • 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
  • 1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.

3. Impozit suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze naturale

Se introduce un impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Practic, pe lângă impozitul pe profit să se aplice și acest nou impozit.

Acciză pentru băuturile cu zahăr

Reamintim că de la 1 ianuarie 2024 se introduce o taxă pentru zahăr. Mai exact este vorba despre o acciză pentru:

• băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl

• băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Prin zahăr adăugat se înțelege zahăr din trestie, zahăr brun, zaharoză cristalină, zahăr invertit, dextroză, melasă, zaharuri din miere, melasă și siropuri, cum ar fi sirop de malț, sirop de fructe, sirop de malț de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de arțar, sirop de glucoză, glucoză-fructoză, fructoză, zaharoză, glucoză, lactoză, lactoză hidrolizată și galactoză adăugate ca ingrediente, zaharuri în nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neîndulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceață.