Bugetul de stat va susține în continuare Biserica și în 2024, conform proiectului de buget pe 2024. Practic, dacă ne uităm pe sume, va primi mai mulți bani decât în 2023.

Bancnote româneștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

1. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte: 1,244 miliarde lei, cu 19% mai mult decât în 2023.

Programul este destinat cultelor recunoscute pentru sprijinirea salarizării clerului din țară cât și pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, în special activități adresate tinerilor, dar și a personalului neclerical trimis să deservească așezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât și a celui neclerical din județele Covasna și Harghita.

2. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic: 9,18 milioane lei, la fel ca în 2023.

Programul este destinat cultelor recunoscute pentru sprijinirea salarizării personalului neclerical angajat în unitățile și instituțiile de învățământ teologic autorizate și acreditate.

3. Lacașuri de cult: 450 milioane lei, cu 7% mai mult.

Programul este destinat susținerii cultelor religioase recunoscute din România pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din România, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționării unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea, pentru spijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrani și alte forme de asistență, pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România.

Conform textului proiectului de Legea bugetului, în anul 2024, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă suma de 517.200 euro/lună.