Angajații din Ministerul Finanțelor, ANAF, Autoritatea Vamală Română, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și casele teritoriale de sănătate nu vor avea salariile crescute cu 5% din 2024, precum ceilalți bugetari, confor unei Ordonanțe de Urgență adoptată joi de Guvernul Ciolacu.

Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvernFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

În aceeași categorie intră și personalul din sistemul de justiție care a beneficiat în cursul anului 2023 de majorarea salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare prin acte administrative emise de ordonatorii de credite.

Alte prevederi din ordonanță au în vedere întărirea disciplinei financiare a operatorilor de stat.

“Întrucât bugetul de venituri și cheltuieli reprezintă principalul instrument de previziune și urmărire a echilibrului financiar anual al operatorilor economici, prin actul normativ adoptat de Guvern se stabilește că bugetele de venituri și cheltuieli să fie transmise la Ministerul Finanțelor în vederea avizării în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat și se aprobă în termen de 150 de zile de la intrarea în vigoare a legii anuale a bugetului de stat”, spune Guvernul.

În cazul operatorilor economici nou înființați, bugetele de venituri și cheltuieli se aprobă până la finele exercițiului financiar al anului curent.

​Sindicaliştii din Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF vor organiza, miercuri, o grevă japoneză pe această temă.

Reamintim că prin OUG Trenuleț (115/2023) salariile bugetarilor cresc cu 5% de la 1 ianuarie 2024.