Nu toată lumea se descurcă cu înregistrarea în SPV pentru a depune facturile, dar încearcă, întreabă și primesc răspunsuri pe diverse grupuri de pe rețelele de socializare. O problemă cu care se confruntă unele persoane ține de înregistrarea documentului confirmare a certificatului digital.

Semnarea documentelor onlineFoto: Josepalbert13 | Dreamstime.com

Acesta trebuie semnat digital atât de tine, cât și de firma de la care l-ai cumpărat.

IMPORTANT: Nu încercați să deschideti documentul în browser. Trebuie să folosiți o aplicație precum Adobe Acrobat Reader.

Unele firme spun să-l completezi și să-l transmiți către ei la o adresă de email anume (nu cea pe care ați corespondat până atunci) pentru a vă fi returnat și a-l folosi pentru înregistrarea în SPV.

În alte cazuri, firmele care oferă certificatul au un sistem automatizat prin care îl încarci în site-ul lor si apoi îl poți descărca gata semnat. Aici apar uneori diverse erori. Una dintre cele mai frecvente spune că documentul este datat ulterior. De fapt, trebuie să intrați pe calculatorul dvs. în Control Panel (Panoul de control) la Date and Time. Acolo să puneți „Atena,București”.

Când reveniți în site trebuie sa repetați acțiunea, luați toți pașii de la zero și nu reveniți prin butonul de back, altfel vă veți trezi cu altă eroare. Mare atenție să nu încărcați din greșeală același document pe care l-ați pus anterior, ca să nu repetați încă o dată pașii respectivi.

e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, iar dacă ai o firmă, un PFA, un ONG va trebui să declari facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori prin alte softuri oferite de diverse firme.

Ce amendă primești dacă nu declari factura la ANAF și ce termen ai / E și o perioadă în care nu aplică sancțiuni

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

IMPORTANT: În primele 3 luni din 2023 nu se aplică sancțiuni.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat recent că ia în calcul extinderea acestui termen.

Sursă foto: Dreamstime.com