Când a fost introdusă anul trecut notificarea de conformare, contribuabilii s-au bucurat. E o idee bună, care dacă se face ca la carte, toată lumea este mulțumită. În practică, pe lângă persoanele care au primit notificare pentru câteva zeci de lei în care erau anunțate că reprezintă risc fiscal, au mai fost cazuri în care ANAF chiar și-a bătut joc de contribuabili.

Sediu ANAFFoto: Hotnews / Florin Barbuta

*Reamintim că Ministerul Finanțelor a anunțat recent că s-au trimis în 2023 peste 12.500, cifra fiind prezentată ca o mare realizare, fără să se uite la aspectele practice. De asemenea, s-au mai transmis și peste 10.000 la persoane care realizează activități independente.

Ce neconcordanțe ați găsit mai exact? Probleme pe cheltuieli? Care cheltuieli? Mi-a scăzut rentabilitatea? Cum ați calculat?

Notificările trimise de ANAF sunt abstracte, spune Mitel Spătaru, tax partner Crowe România.

El a prezentat una în care Fiscul menționează diferențe de impozit pe profit în sume mari, diferențe de TVA, cifra de afaceri este în descreștere, că s-a identificat risc fiscal cu privire la cheltuielile deductibile înregistrate în evidența contabilă și deductibilitate TVA.

„Cam asta spune notificarea, fără nimic altceva”, spune el.

„Mai sunt notificări care arată un ghiveci. Include și chestiuni legate de indicatori financiar-contabili, că a scăzut productivitatea, că sunt neconcordanțe în Declarația 394 și 390, nivel de rentabilitate. Deci sunt diverse lucruri. E un amestec de lucruri și dacă mă uit cu atenție la el s-ar putea să constat că cele 30 de zile pe care le am la dispoziție, uneori vreo 20 de puncte, îmi va fi foarte greu”, a declarat Spătaru în cadrul TaxEU Forum.

Potrivit acestuia, cifrele care sunt în notificare nu sunt însoțite de niciun fel de detaliu.

„Deci îmi spui că am impozit pe profit de 9.000 de lei. De unde vin cei 9.000 de lei? Notificarea mai spune că am o problemă cu zona de cheltuieli. Care cheltuieli? Ce cheltuieli mai exact?”, spune el.

Scopul contribuabilului, prin notificarea de conformare a ANAF, este să-și rectifice declarația.

„Ce rectific dacă nu știu de unde vin sumele?”, se întreabă experul în fiscalitate.

Sunt multe notificări, spune el, inclusiv în zona de TVA care fac doar trimiteri generale de neconcordanțe fără să indice concret: Ce? Unde? Cu cine? Ce trebuie să corectez?

La partea de indicatori financiari nu se oferă niciun fel de detaliu.

Ce au comparat? Ce poziții financiar-contabile sunt acolo? Așa, să anunți că mi-a scăzut rentabilitatea sau productivitatea mai nou, cum ai calculat? Că poate eu calculez productivitatea altfel: pe om, pe timp, pe oră, pe zi”, a mai arătat Mitel Spătaru.

Când sună la ANAF, ei spun că nu știu, că „așa le-a dat sistemul”

Mitel Spătaru spune că a sunat la ANAF pentru a afla de unde au scos sumele alea.

„Am sunat la ANAF și le-am spus că mi-au dat niște de sume (în notificare n.r.): De unde sunt? / Răspunsul ANAF: Așa mi le-a dat sistemul!”, amintește Spătaru.

Dragoș Doroș (fost șef ANAF), tax partner la Eversheds Sutherland România spune ce este frustrant: „Atunci când vine o notificare vagă și răspunsul este: Nu știu, dar sistemul... Pentru funcționarul de la ANAF (povestea n.r.) s-a încheiat: Așa a dat sistemul, fă ceva! Pentru contribuabil stai și zici: Ce trebuie să fac? Nu știu de unde au ieșit ăia 9.000, atunci ce fac?”.

Notificările ANAF sunt ca la doctor: Faci 1.000 de analize, iar rezultatul spune că nu ești sănătos! Dar ce problemă am mai exact?

„Vorbim despre o entitate care trimite niște rezultate și nu știu de unde le scoate. De ce face notificările de conformare? Pentru că înăuntru, acolo în sistemele lor, primesc toate informațiile, toate declarațiile, e-Transport, e-Factura”, spune Dragoș Doroș.

Acele date, spune el, încep să se macine undeva și dau niște statistici, adică niște mediane de profitabilitate pe industrii, pe regionalități.

„Atunci iau plaja aia de contribuabili care e acolo și spun: Mediana e X. Care sunt peste și care sunt sub? Cumva vin notificările astea. Din păcate, analizele astea sunt ori prea la început, ori cumva parcă au depășit pe cei care manevrează aceste informații. Vine o sumă: Vezi că ți-au crescut cheltuielile deductibile! Vin notificările astea și e ca la doctor. Faci 1.000 de analize și uite rezultatul: Nu ești sănătos!”, a explicat experul în fiscalitate Dragoș Doroș.

Scopul notificării de conformare este bun, dar execuția e proastă / Scoringul ANAF, un secret de stat

Scopul notificării de conformare este, de fapt, prevenția, potrivit lui Mitel Spătaru.

Contribuabilii primesc o notificare de conformare voluntare, pentru că se pleacă de la prezumția de vinovăție. Ideea este că acel contribuabil trebuie să-și reanalizeze tranzacțiile și riscurile pe care ANAF le-a identificat.

„30 de zile au la dispoziție contribuabilii să-și facă analiza, timp în care ANAF nu inițiază niciun fel de acțiune împotriva lor. Consecințele nu sunt dacă nu răspund acelei notificări, ci dacă nu remediază riscurile, altfel vine inspecția fiscală, ori verificare documentară”, spune el.

Din maldărul de informații pe care ANAF îl are la îndemână, la care se vor adăuga SAF-T, e-Factura, ANAF scoate un scoring pe care doar el îl știe, afirmă Mitel Spătaru.

Experții de la TaxEU Forum chiar glumeau că acel scoring este păzit ca un secret de stat de ANAF, deși ar trebui făcute publice criteriile.

„Se trimit aceste notificări lunar, trimestrial, ceea ce înseamnă că poți să primești mai multe notificări într-un an de zile sau la intervale scurte de timp pentru subiecte diferite”, a explicat reprezentantul Crowe România.

În cele 30 de zile, contribuabilul trebuie să se conformeze, să depună declarațiile rectificative sau să informeze ce măsuri a luat, să anexeze documente justificative sau să spună că riscurile indentificate nu sunt aplicabile.

„Răspunsul la notificare nu elimină selecția pentru control. Adică și dacă răspunzi și dacă nu, tot ești pasibil de inspecție. Dacă nu răspunzi, inspecția e sigură, dar dacă o faci are un grad mai mare de incertitudine”, spune expertul.

Mare antenție la declarații: orice rectificativă deschide perioada fiscală. „Să nu ne reprezim, dacă primim notificare de conformare, să depunem o declarație chiar dacă anumite date din notificare ni se par mai clare”, atrage atenția Spătaru.