Oricine are minim 16 ani și vrea să facă bani în plus, în mod legal, fără un contract de muncă, indiferent că este șomer sau angajat, se poate înscrie în platforma IT tichete.anofm.ro pentru a-și alege dintr-o listă de 34 de activități casnice, printre care plimbatul câinilor, realizarea de cumpărături, ori spălarea mașinilor. Actul care stabilește această listă s-a publicat joi în Monitorul Oficial.

Tanar, plătit sa plimbe câini in ArgentinaFoto: Sjors737 / Dreamstime.com

Guvernul a adoptat marți o ordonanță de urgență care modifică Legea 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic pentru a atinge țintele asumate în PNRR.

Față de proiectul de OUG intrat marți în ședința de Guvern, care cuprindea o listă de 25 de activități casnice, ordonanța de urgență adoptată și publicată joi în Monitorul Oficial prevede 34 de activități casnice.

Au fost adăugate practic alte 9 activități casnice de ajutorare a persoanelor dependente.

Cum poți schimba în bani tichetele primite pentru activități casnice

Ministerul Muncii a anunțat marți că platforma IT destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro și permite achiziționarea tichetelor cu care pot fi remunerate persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie.

Pentru detalii privind modul cum poți beneficia de aceste servicii ori privind prestarea acestora, în platformă sunt 3 ghiduri pentru:

Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie.

O altă funcționalitate a platformei este că facilitează interacțiunea dintre beneficiar și prestatorul casnic.

Beneficiarii pot posta în secțiunea „Marketplace” serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.

Platforma accesibilă pe tichete.anofm.ro poate fi utilizată de lucrători (prestatori), de beneficiari casnici și de către angajatori și reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Lucrătorii casnici pot beneficia de asigurări de pensie și sănătate, cu o condiție

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.

Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuțiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

Convenția care se încheie între prestator și beneficiarul casnic în vederea prestării activităților, deși nu este obligatorie forma scrisă, va stabili:

 • activitățile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
 • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activități casnice;
 • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depășească 12 ore pentru un adult și 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani și care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziționa și distribui propriilor angajați tichete pentru activități, transformându-i pe aceștia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici.

Tichetele de activități casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activități casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziționarea a cel puțin 600 de tichete într-un an, angajatorii și beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

Printre activitățile casnice care pot fi remunerate cu tichete se numără:

 • aranjarea și servirea mesei;
 • curățarea/întreținerea piscinei;
 • curățenia/igienizarea locuinței;
 • călcatul rufelor;
 • debarasarea și spălarea vaselor;
 • hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,
 • plimbarea animalelor de companie;
 • prepararea hranei;
 • plantarea pomilor/arbuștilor;
 • plantarea răsadurilor;
 • realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;
 • recoltarea fructelor și legumelor;
 • spălarea covoarelor;
 • spălarea geamurilor și a tâmplăriei;
 • spălarea rufelor;
 • spălarea și curățarea autovehiculelor;
 • strângerea resturilor vegetale din natură.

Punerea în funcțiune a platformei digitale de gestionare a tichetelor pentru lucrătorii casnici permite efectuarea digitală a tuturor tranzacțiilor legate de tichete (achiziționare, înregistrarea orelor de lucru), de înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici (număr de ore, tip de activitate casnică desfășurată), precum și interoperabilitatea bazelor de date de la mai multe instituții.

Operaționalizarea platformei reprezintă și atingerea jalonului 397 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Sursa foto: Sjors737 / Dreamstime.com