Bancile vor trebui sa acorde clientilor cel putin 15 zile pentru rambursarea creditului in caz de denuntare unilaterala a contractului de catre banca, denuntarea neputand avea loc decat din motive "temeinice", potrivit prevederilor noului Cod Civil, care va intra in vigoare la 1 octombrie, se arata intr-un comunicat al casei de avocatura Reff & Asociatii, afiliata Deloitte.

Alte noutati aduse de Codul Civil, asa cum au fost ele notate de Reff& Asociatii

  • Executarea ipotecilor mobiliare poate fi pusa sub un serios semn al intrebarii in conditiile in care noul Cod Civil prevede ca opozitia la executare suspenda de drept procedura de vanzare pana la solutionarea definitiva a cauzei. In plus, daca pana acum puteau formula opozitie la executare debitorul, alti creditori ai debitorului avand garantii asupra aceluiasi bun si proprietarul bunului, conform noului Cod pot face opozitie, in plus fata de cei de mai sus (si sub rezerva dovedirii interesului), fidejusorii, codebitorii solidari, precum si orice persoana care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat.
  • Noul Cod Civil introduce conceptul de "perfectare" a ipotecilor, ceea ce inseamna, in primul rand, ca simpla inscriere in arhiva electronica nu va mai constitui formalitate suficienta pentru a asigura eficienta si opozabilitatea garantiilor asupra bunurilor mobile.
  • Cu privire la conturile bancare, noul cod prevede dreptul titularului de a dispune in mod liber de sumele din contul curent, fara alta conditie decat notificarea prealabila, in masura in care aceasta a fost agreata contractual. In functie de interpretarea care se va da acestei prevederi, imprumutatii ar putea sa se prevaleze de aceasta pentru a justifica refuzul de respectare a conditiilor prevazute in contractul de credit referitoare la utilizarea sumelor puse la dispozitie.
  • Un alt concept nou referitor la conturi este acela de "control asupra contului"  ca modalitate alternativa de asigurare a publicitatii garantiei, fara a mai fi necesara inscrierea la arhiva. Conform noului cod, ipoteca creditorului care are controlul unui cont este preferata ipotecii unui creditor care nu are controlul asupra acestuia. Acest nou concept poate ridica probleme semnificative in cazul garantiilor asupra conturilor deschise de imprumutati la alte banci decat creditorul si va fi de natura sa extinda practicile bancilor de a  impune imprumutatilor restrictii privind deschiderea de conturi la alte banci.