Salariul mediu net din iunie a fost, potrivit Statisticii, de 1471 lei

de DP     HotNews.ro
Luni, 5 septembrie 2011, 10:46 Economie | Finanţe & Bănci


In luna iulie 2011, castigul salarial mediu brut a fost de 2027 lei, in crestere cu 1 leu fata de luna iunie, iar cel net a fost de 1471 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 1 leu, se arata intr-un comunicat al INS. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitatile de servicii informatice (3781 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (877 lei).

 • Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
Indicele castigului salarial real pentru luna iulie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100,3%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 119,0%, cu 0,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna iunie 2011.
Iulie 2011 comparativ cu iunie 2011

In luna iulie 2011, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri cat si scaderi fata de luna precedenta.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna iunie 2011 din sectorul economic  s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta sau prime anuale), sume din profitul net si din alte fonduri ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
cu 25,3% in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitatile de asigurare si fonduri de pensii);
- intre 5% si 8% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
-  intre 3% si 5% in repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, captarea, tratarea si distributia apei, transporturi pe apa.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta) in luna iunie, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu  11,4% in telecomunicatii;
-  intre 6% si 9% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de posta si de curier, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii);
- intre 3% si 5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea bauturilor.

In sectorul bugetar  au fost usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna iunie in administratia publica (0,5%) ca urmare a platii sumelor din alte fonduri in unele unitati ori a decontarilor in avans a concediilor de odihna. Castigul salarial mediu net a scazut fata de luna precedenta in:
-    invatamant (-2,6%) ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic ori a incheierii contractelor personalului suplinitor;
-    sanatate si asistenta sociala (-0,4%) ca urmare a dificultatilor financiare cu care se confrunta unele unitati, in special din domeniul asistentei sociale.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 15,6 % in sanatate si asistenta sociala, cu 11,6% in invatamant, respectiv cu 10,6% in administratia publica.
Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna iulie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 17,0% in administratia publica, cu 13,6% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,7% in invatamant.

 • Iulie 2011 comparativ cu iulie 2010
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,6%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,6%.
Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Pentru dimensionarea esantionului s-a luat in considerare obtinerea unor estimatii ale principalelor caracteristici cercetate, care sa fie afectate de erori in limita a +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%.

 Incepand cu luna ianuarie 2011 esantionul cuprinde 25000 unitati economico-sociale. Unitatile din "sectorul bugetar" sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 93,32% din numarul total al salariatilor din acest sector.

Informatiile referitoare la "sectorul bugetar" trebuie utilizate cu atentie, deoarece datele se refera la statisticile din activitatile economice (agregate dupa activitatea omogena) conform CAEN Rev.2. de administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala (inclusiv sector privat pentru invatamant - cca.3%, respectiv sanatate si asistenta sociala - cca. 5%), exclusiv fortele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).
Aceste statistici nu tin cont de forma de finantare, scopul lor fiind cel de furnizare de informatii pe activitati economice conform CAEN Rev.2.

Castigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru  munca efectiv prestata (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicata, sporurile si indemnizatiile acordate ca procent din salariu sau in sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele platite pentru timpul nelucrat (indemnizatiile pentru concediile de odihna si studii, zile de sarbatoare si alte zile libere, sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de munca, sumele platite din profitul net si alte fonduri (inclusiv contravaloarea tichetelor de masa).

Castigul salarial nominal net se obtine prin scaderea din castigul salarial nominal brut a: impozitului, contributiei salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate, contributiei individuale de asigurari sociale de stat si a contributiei salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1933 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Salariul mediu (Luni, 5 septembrie 2011, 10:58)

  Constantin [anonim]

  De ce nu verifica Inspectiile Teritoriale de Munca STATELE DE PLATA A SALARIILOR si faptul ca in realitate salariatii sunt platiti cu sume mult mai mari, iar timpul de munca este mai mare decit cel inscris in evidenta primara . De exemplu se lucreaza si 12 ore/zi si foia de prezenta este cu 8 ore/zi IAR MAJORITATEA CONTRACTELOR INDIVIDUALE DE MUNCA AU INSCRISE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE DE 670 LEI SI PROGRAM DE 8 ORE/ZI SAU CHIAR 4 ORE/ZI.
  Sa nu mai vorbim de faptul ca majoritatea angajatorilor privati nu acorda in fapt concediile de odihna , acestea fiind numai pe hirtie in evidenta primara.
  • 0 (0 voturi)    
   Salariul mediu... (Luni, 5 septembrie 2011, 11:44)

   ktistes [anonim] i-a raspuns lui Constantin

   De ce nu se verifică salariile babane ale directorilor (care, unii, câştigă mai mult decât preşedintele) şi ale piloşilor de la buget? De ce nu li se taie şi nu sunt plătiţi cum sunt plătiţi restul bugetarilor?

   Întâi rezolvaţi problemele ăstea, că aici şi în "asistenţa socială" se scurg cei mai mulţi bani. Apoi, luaţi-vă de privaţi, care chiar vor scoate ţara din criză (dacă nu mai bagă guvernul noi impozite).
   • 0 (0 voturi)    
    pentru privat (Luni, 5 septembrie 2011, 12:59)

    ay [anonim] i-a raspuns lui ktistes

    te simti cumva cu musca pe caciula?
 • 0 (0 voturi)    
  salarii de mizerie (Luni, 5 septembrie 2011, 14:52)

  roman [anonim]

  1470 de lei inseamna 350 de euro- salariul mediu in romania. cu banii astia trebuie sa-ti platesti facturile, chiria sau rata la casa, transportul, sa mananci, sa te speli, sa te imbraci, sa poti sa-ti intemeiezi o familie, sa faci un copil, sa-l cresti, sa-ti faci o vacanta....cu alte cuvinte sa traiesti ca in uniunea europeana. dar nu....noi avem 350 de euro salariul mediu si preturi ca in vest! suntem saraci lipiti...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by