Cresterea activitatii private din Zona Euro a incetinit peste estimarile initiale si a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, alimentand temerile legate de reintrarea in recesiune inainte de finele anului 2011, relateaza AFP.

Indicele compozit, care sintetizeaza activitatea in sectoarele servicii si manufacturier, a scazut la 50,7 puncte fata de 51,1 puncte in iulie, potrivit unei a doua estimari a indicelui PMI.

"Ultimele date PMI nu permit intrevederea niciunei intariri a cresterii in trimestrul III in raport cu cresterea de 0,2% inregistrata in trimestrul II", explica Chris Williamson, economist sef la Markit, societatea care realizeaza indicele PMI.

Acesta a aratat ca situatia este "cel putin alarmanta" si nu mai exclude acum o contractie a activitatii in trimestrul IV.

Un indice peste pragul de 50 de puncte semnifica faptul ca activitatea progreseaza. Cand indicele scade, dar ramane peste acest prag, asa cum este cazul lunii august, ritmul cresterii incetineste.

Incetinirea cresterii rezulta in principal din reducerea productiei manufacturiere, pentru prima oara din 2009.

In sectorul serviciilor, cresterea intampina si ea dificultati, cu un indice de 51,5 puncte, dupa nivelul de 51,6 puncte din luna iulie, potrivit noii estimari a Markit.