Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a declarat luni ca este "absolut imperativa" consolidarea supravegherii economice in zona euro. Atat legislatia europeana cat si cele nationale "trebuie sa fie in masura sa monitorizeze mai indeaproape evolutiile bugetare nationale", a caror adoptare ar trebui sa aiba loc in "cateva zile", sunt "in mod evident absolut imperative."

"Nu exista nici o umbra de indoiala, a mai adaugat presedintele Bancii Centrale Europene asupra faptului ca aceasta criza a "aratat in mod clar ca guvernanta in zona euro este absolut esentiala".

Urgenta aplicarii solutiilor privind criza din UE vine dupa ce luni bursele europene au scazut din nou, una dintre cauze fiind legate de o recidiva a recesiunii in economia Statelor Unite. In plus, infrangerea electorala suferita duminica de CDU, partidul Angelei Merkel, ar putea pune in pericol planurile de salvare a economiilor vulnerabile din zona euro, spun analistii.

Tot luni, actiunile bancilor europene scadeau, dupa ce SUA a anuntat ca va actiona in judecata 17 banci pentru operatiunile acestora cu titluri ipotecare, solicitand despagubiri de miliarde de dolari.