Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum incearca Executivul sa mentina preturile reglementate la energie si dupa 2015

Executivul incearca sa mentina preturile reglementate la energie si dupa 2015. Ministerul Economiei a reintrodus in dezbatere publica doua proiecte de acte normative privind organizarea pietei energiei electrice si a gazelor naturale. Potrivit celor doua proiecte, incepand din 2012 pana in 2015, preturile reglementate vor fi eliminate treptat conform unui calendar aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. Cu toate acestea, eliminarea preturilor reglementate dupa 31 decembrie 2015 nu este un lucru cert deoarece in cadrul proiectelor este prevazuta posibilitatea mentinerii lor dupa aceasta data in anumite conditii, se arata intr-o analiza realizata de HotNews.ro. Proiectele mai prevad introducerea sistemelor de masurare inteligenta a consumului. Pana in 2020, cel putin 80% dintre clienti vor dispune de astfel de sisteme. Eliminarea totala a preturilor reglementate pana in 2015 este una dintre conditiile impuse in negocierile cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Eliminarea preturilor reglementate reprezinta insa un subiect sensibil pentru Guvern, mai ales ca ar putea determina scumpirea energiei la consumatorii casnici. Practic, preturile vor fi formate de piata. Pe 6 aprilie, Comisia Europeana a solicitat in mod oficial Romaniei sa se alinieze la normele europene. Comisia a transmis Romaniei doua avize motivate, unul pentru energie electrica si unul pentru gaz, si a anuntat ca daca nu respecta obligatiile care le revin conform legii, cauzele pot fi deferite Curtii de Justitie.

UPC Romania va fi scoasa la licitatie publica dupa esecul negocierilor cu RCS&RDS

UPC Romania va fi scoasa la licitatie publica. Un grup bancar international se va ocupa de detaliile ofertei, au declarat surse din piata telecom pentru HotNews.ro. Decizia companiei-mama UPC a fost luata dupa ce negocierile directe cu RCD&RDS au fost sistate "din cauza deciziei companiei conduse de Zoltan Teszari", dupa cum au precizat sursele citate. Reamintim ca RCS&RDS a vrut sa cumpere filiala din Romania a UPC - un concurent direct pe piata cablului TV, miscare prin care RCS&RDS ar fi cistigat peste un milion de clienti doar pe piata de cablu si satelit TV. In luna iulie, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a recunoscut discutiile despre o posibila fuziune intre RCS&RDS si UPC. Chiritoiu a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca noua Lege a Concurentei da posibilitatea ca firmele care doresc sa realizeze o concentrare economica sa notifice aceasta intentie catre autoritate, inainte de semnarea actului, si ca in acest an juristii RCS&RDS si ai UPC ar fi intrebat institutia care ar putea fi obiectiile Consiliului la o eventuala fuziune. Dupa cateva zile, UPC Romania a reactionat la aparitia acestor informatii, precizand ca "UPC nu deruleaza niciun fel de discutii cu RCS&RDS pe tema unei potentiale tranzactii".

NYT: Serviciul postal american risca sa se inchida in aceasta iarna

Serviciul postal al Statelor Unite ale Americii risca sa se inchida in aceasta iarna. New York Times scrie ca agentia are de achitat in aceasta luna 5,5 miliarde de dolari si ar putea fi obligata sa isi suspende activitatea pana la finele anului, daca Congresul nu va lua masuri de urgenta. Cheltuielile de personal ale Postei americane reprezinta 80 la sută din totalul cheltuielilor, noteaza publicatia de peste Ocean. "Situaţia noastră este extrem de gravă", a declarat directorul general al institutiei, precizand ca "in cazul în care Congresul nu acţionează, falimentam". Deficitul serviciului postal va atinge in acest an fiscal 9.2 miliarde dolari, iar eforturile de redresare luate in ultimele saptamani - eliminarea livrarilor postale din zilele de sambata, închiderea a 3700 de unitati si concedierea a 120.000 de angjati (o cincime) - nu au readus pe linia de plutire serviciul postal.