Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126,99 miliarde de lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul II 2010, arata INS intr-un comunicat remis marti HotNews.ro. Potrivit principalului institut de analiza statistica, industria a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura. Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%).

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul al doilea 2011 cererea interna a crescut cu 2,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).

Produsul Intern Brut estimat pentru primele 6 luni din acest an a fost de 233,71 miliarde lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 1,6% fata de semestrul I 2010.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+7,3%), agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+2,5%) si comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,0%).

Consumul final total s-a diminuat cu 1,7% in semestrul I 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama reducerii, cu 5,2% a cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 1,7 puncte procentuale.