PIB-ul pe primele 6 luni: 233,7 miliarde de lei, mai mare cu 1,6% fata de primul semestru din anul trecut

de DP     HotNews.ro
Marţi, 6 septembrie 2011, 10:12 Economie | Finanţe & Bănci

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de 126,99 miliarde de lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul II 2010, arata INS intr-un comunicat remis marti HotNews.ro. Potrivit principalului institut de analiza statistica, industria a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura. Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (-1,9%) si in alte activitati de servicii (-5,5%).

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul al doilea 2011 cererea interna a crescut cu 2,4 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a redus cu 0,7%, atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, ambele cu 0,7 procente.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+7,7%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+6,3%).
 
Produsul Intern Brut estimat pentru primele 6 luni din acest an a fost de 233,71 miliarde lei (preturi curente), in crestere - in termeni reali - cu 1,6% fata de semestrul I 2010.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie (+7,3%), agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (+2,5%) si comert,  repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (+1,0%).

Consumul final total s-a diminuat cu 1,7% in semestrul I 2011, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama reducerii, cu 5,2% a cheltuielii pentru consumul final a administratiilor publice. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 1,7 puncte procentuale.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1122 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version