Ieri am analizat pentru voi situatia Greciei. Insa, precum v-ati dat seama, Grecia nu este cea mai mare problema, ci este, pur si simplu, folosita drept scuza pentru atacurile speculantilor. Acest fapt a devenit si mai clar luni cand am fost martorii unei prabusiri a burselor europene, si mai ales a actiunilor bancilor, scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.

Insa, precum v-ati dat seama, Grecia nu este cea mai mare problema, ci este, pur si simplu, folosita drept scuza pentru atacurile speculantilor. Acest fapt a devenit si mai clar luni cand am fost martorii unei prabusiri a burselor europene, si mai ales a actiunilor bancilor.

Christine Lagarde, noul sef de la FMI, a declarat acum cateva zile ca bancile europene ar avea nevoie de mai mult de 200 de miliarde de euro pentru a se stabiliza (unii oameni considera aceasta suma ca fiind "foarte optimista"). Cancelarul Merkel a explicat ca iesirea unei tari din zona Euro poate declansa consecinte majore si neasteptate si muti alti analisti sunt ingrijorati de viitorul nostru economic (cu Dr. Roubini fiind primul pe aceasta lista).

Actiunile au scazut pentru ca investitorii presimt ca problemele sunt mult mai mari decat suntem informati si, in plus, problema Greciei ar putea declansa "un uragan economic". Insa asta nu este tot. Acesta este momentul perfect pentru ca speculantii sa parieze impotriva Europei si a bancilor sale, fortand preturile sa scada si, astfel, sa castige miliarde de Euro.

Fostul cancelar Schroeder a declarat ca Europa trebuie sa se integreze, devenind "Statele Unite ale Europei", fiind una dintre multele voci care sfatuiesc asta.

Par toate acestea normale pentru voi? Cred ca incepand cu septembire vom fi martorii formarii unei noi lumi. Sunt 100% sigur ca pana in iunie anul viitor (cel mult) vom avea o situatie geopolitica diferita in Europa.

Este acesta un lucru rau sau bun pentru noi, in Romania? Ma indoiesc ca este rau (o Europa unita va fi, probabil, in beneficiul tarilor cu o clasa politica slaba si incapabila). Trebuie doar sa asteptam si sa vedem cat de buna va fi situatia.

Un lucru este sigur: ar trebui sa privim cu atentie cum se va derula aceasta poveste; cu siguranta ne va schimba viata.

Comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis.